A Ferrari elismerte, hogy jelentős előrelépésre van szükségük

massa

 

A maranellói csapat már a Német Nagydíjon sem tudott felállni a dobogóra, és a hétvégi magyar futamon sem ők voltak a legerősebbek. Fernando Alonso az ötödik, Felipe Massa pedig a nyolcadik helyen ért célba a Hungaroringen. A futam után a műszaki igazgató Pat Fry és a csapatfőnök Stefano Domenicali értékelte a csapat teljesítmény. Elismerték, hogy fejlődniük kell, ha szeretnének harcolni a bajnoki címért. A Hungaroring sosem volt a Ferrari kedvenc pályája, valamiért az autónak nem fekszenek a lassú, kanyargós pályák – ezt láthattuk Monacóban is –, de a csapat keményen fog dolgozni, hogy az augusztus 25-én megrendezésre kerülő Belga Nagydíjon, és az utána következő hazai versenyükön helyrebillenjen a csapat egyensúlya.

 

Pat Fry műszaki igazgató:

 

„Az eredmény összhangban áll a jelenlegi lehetőségeinkkel: tudtuk, hogy ezek a versenyek nehezek lesznek, és nem fogunk tudni dobogós helyekért küzdeni ezen a pályán. Az autó teljesítménye ezeken a keverékeken nem adott lehetőséget számunkra, hogy támadhassunk, még egy agresszívabb stratégiával sem. Ezért úgy döntöttünk inkább védekezni fogunk a mögöttünk jövőkkel szemben, és a nagy forgalom miatt inkább egy konzervatívabb stratégiát választottunk. Mindkét versenyzőnk a legjavát nyújtotta, különösen Felipe, akinek az első körtől kezdve sérült első terelőszárnnyal kellett versenyeznie. Még ha sikerült is kármentést végezünk, jelentős előrelépésre van szükségünk, ha továbbra is harcolni szeretnénk a bajnokságért. A nyári szünet utáni két verseny teljesen más típusú pályán kerül megrendezésre, mint amilyen a Hungaroring, ezért keményen fogunk dolgozni, és reméljük erőfeszítésinket hamar siker fogja koronázni.”

 

Stefano Domenicali a Ferrari csapatfőnöke:

 

„Amikor kezdetét vette a versenyhétvége, már tudtuk, hogy kicsit szenvedni fogunk. A vasárnapi versenynek nem örülünk, mert nem voltunk versenyképesek. Az ígéretes szezonkezdés után visszaesést tapasztaltunk a versenyképességünk terén. De nyugodtnak kell maradnunk és nem adhatjuk fel; ez az, amit mindig is teszünk, főleg nehéz időkben. Az elkövetkezendő néhány hetet arra kell fordítanunk, hogy ötleteket gyűjtsünk és azonnal cselekednünk kell. Arra számítok, hogy az egész csapat keményen fog dolgozni az autó fejlesztésén, amivel lehetőséget adhatunk pilótáinknak a bennük léve tehetség megmutatására.”

Felipe Massa – elejétől a végéig nehéz verseny volt

 

A Ferrari második számú pilótájának nem volt egyszerű versenye a Hungaroringen. A hetedik helyről rajtolva sikeresen jött fel az ötödik helyre, de aztán hátulról eltalálta Nico Rosberg Mercedesét. Ezzel megsérült az első terelőszárnya és mivel úgy látták túl sok időbe telne lecserélni az orrkúpot ezért, a verseny végéig törött szárnnyal kellett versenyeznie a brazil pilótának. Ennek ellenére sikerült a nyolcadik pontszerző helyen célba érnie, de Massa nem volt elégedett az eredménnyel. Az autó túl lassú volt szerinte, és a négy hetes nyári szünetben reméli, javíthatnak az autó teljesítményén.

 

„A vasárnapi versenyem az elejétől a végéig nehéz volt, mert az első körben, az ötös kanyarnál összeértünk Rosberggel és elvesztettem az első szárnyam egy részét. A verseny e szakaszában kiállni és lecserélni az orrkúpot nagyon értékes helyezéseket vett volna el tőlem, ezért úgy döntöttünk nem jövünk be. De innentől kezdve az autó egyensúlya nem volt ugyanolyan és ez meg is látszott a teljesítményemen; sokat szenvedtem a túl- és alulkormányzottság miatt. A gumik is gyorsabban elkoptak, mint az ideális esetben. Természetesen nem vagyok elégedett a nyolcadik helyezéssel, mert mind az időmérőn, mind a versenyen hiányzott a tempónk ahhoz, hogy az első helyekért harcolhassunk. Valamilyen okból ez a pálya nem fekszik az autónknak, de mivel pályáról pályára is megváltozhatnak a dolgok, ezért továbbra is összpontosítanunk kell. Mostantól arra fogunk koncentrálni, hogy fejlődjünk, és felkészüljünk a bajnokság második felére, ahol remélem, versenyképesebbek lehetünk.”

Sophie