A Lotus nincs megelégedve a Pirelli választásával

lotus

 

A Pirelli múlt héten jelentette be, hogy a következő három futamon milyen gumikeverékeket használhatnak a csapatok. A Lotus pedig hamar kifogást is emelt a választás ellen.

 

Alan Permane a Lotus pályán végzett munkájáért felelős igazgató kritizálta a Pirelli döntését, mert szerinte túlságosan óvatos a Magyar Nagydíjra a közepes és kemény keverékeket alkalmazni.

 

„Szokatlan, hogy ugyanazokat a keveréket használjuk Magyarországon, mint Bahrainben és Silverstone-ban. Tavaly nem ezeket kaptuk. Közepes és lágy keverékeket kaptunk, és így általában két kiállás volt. Ennek semmi értelme – az idei választás túl kemény a magyar pályára.”

A Pirelli motorsportokért felelős igazgatója Paul Hembery erre a következőképp reagált: „a gumik az idei évben agresszívabbak. Mindenki ezt kapja, ezzel kell boldogulniuk.”

 

A Pirelli tavaly Nagy-Britanniába a kemény és lágy abroncsokat vitte, de idén a lágy helyett a közepes mellett döntöttek. Magyarországon is a közepes és kemény keverékek lesznek láthatóak az autókon.

 

Permane nem ért egyet a döntéssel. „Azért lettek lágyabbak a gumik, hogy több kiállás legyen. De nincs értelme lágyítani az abroncsokat, ha a keményebb keverékeket viszik minden versenyre. Ugyanezt tették tavaly is az utolsó versenyeken. Egyre keményebb és keményebb gumikat hoztak és végül egy kiállással végig lehetett menni. És azt nyilatkozták, azért teszik ezt, mert nem akarnak beleszólni a világbajnokságba; ezért választanak konzervatívan, de én sosem értettem igazán, mit is jelent ez.”

 

A Pirelli egyik szóvivője elmondta: “A keverékek választását az elérhető adatok alapján hoztuk meg, figyelembe véve a különböző pályakarakterisztikákat és a várható időjárási feltételeket azért, hogy minden adott legyen két, esetleg három kiálláshoz.”

 

A Pirelli valóban konzervatívabb döntést hozott, ami a Brit és a Magyar Nagydíjat illetni. De ha figyelembe vesszük, hogy az idei gumik nagyjából egy fokozattal lágyabbak a tavalyinál, akkor ugyanott vagyunk, mint tavaly voltunk, hiszen akkor az idei kemény a tavalyi közepes keveréknek felel meg. Az idei közepes pedig a tavalyi lágynak és így tovább. Ezen logika szerint tehát nincs oka aggódni a Lotusnak, de ők lehet, hogy tudnak valamit, amit mi még nem.

Sophie