A nagycsapatok ellenzik az egységes üzemanyag bevezetését

A Formula-1 nagycsapatai egységesen ellenzik, hogy egyetlen üzemanyag beszállítója legyen a sportnak.

A Motorsport Világtanács pénteki ülése után kiderült, hogy az új Concorde Egyezmény lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben egységes üzemanyagot használjanak a csapatok.

Az irányítótestület közleménye szerint az FIA egy pályázatot ír ki és Bernie Ecclestone fogja lefolytatni a kereskedelmi tárgyalásokat a lehetséges beszállítókkal.

A német Sport Bild azonban közölte, a nagycsapatok nem örülnek ennek, mivel minden alakulat komoly szponzori szerződést kötött üzemanyag szállítójával. A Ferrari a Shell, a Renault a Total, a Mercedes a Petronas, a McLaren a Mobil támogatását élvezi.

Ha például a Totalt választanák a Formula-1 kizárólagos szállítójának, akkor azzal a Ferrari 25 millió eurót veszít a Shell távozásával, míg a Mercedes 30 millió eurótól esik el a Petronasszal kötött szerződés megszűnésekor.

Az FIA pénteken közölte, az új Concorde Egyezményt a kereskedelmi jogok birtokosával aláírták. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a csapatok – még a Marussia is – minden pénzügyi szerződést megkötött a Formula-1-et irányító Berne Ecclestone-nal.

Mielőtt azonban a háromoldalú Concorde Egyezmény életbe lépne, a Sport Bild szerint az üzemanyag beszállító körüli problémák még nagyobb bajt okozhatnak.

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif