Alonso: A Forma-1 néha engem is megrémít

alonso

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso a német RTL-nek adott interjújában elárulta, hogy néha bizony őt is megijeszti a Forma-1. „Igen, néha megesik, hogy én is félek [egy forma-1-es autóban]. Főleg olyan versenyeken, ahol vizes az aszfalt, és emiatt rosszak a látási viszonyok. Ez kritikus pillanat. Ha pedig olyanokat tapasztalunk, mint manapság, amikor egyszer csak a gumi megadja magát, akkor az ember tisztelni kezdi a sebességet, és érzi a veszélyt.”

 

Alonso véleménye szerint, a pilóta nem sok mindent tud tenni egy ilyen helyzetben: „Amikor a gumi felrobban, az első dolog, amit érzel, hogy a kormány elkezd vibrálni és aztán már az autó hátulján is érezni kezded ezt. Aztán az autó hátsó része, nagyon könnyűvé válik. Én ezt tapasztaltam, és abból, amit láttam, szerintem a többiekkel is hasonló történt, mert ezek a felrobbanások mind nagyon hasonlóak. Ha ilyesmi egy gyors kanyarban történik, akkor azt hiszem lehetetlen irányítani az autót, mert nincs idő reagálni. Ez volt a helyzet Felipével is: a kanyar közepén történt, és elvesztette az irányítást az autó felett. Ha egyenesben robban szét a gumi, talán van egy kis esélyed, hogy megfogd az autót. Ez sokkolóan hat mindenkire, mert teljesen váratlan, és nem tudsz felkészülni rá.”

 

Ha néha érez is félelmet a Ferrari spanyol klasszisa, azért azt senki nem vitatja, hogy ő is – mint a mezőny mindegyik tagja – igazi sebességfüggő. Amikor megkérdezték tőle, mit is jelent neki a sebesség, mindössze egy szóval tudott válaszolni; „Mindent.” Aztán hozzátette: „Sebesség nélkül nehéz lenne értelmet adni a napoknak. Szeretem a gyorsaságot, és imádok mindent gyorsan csinálni.”

 

Az idei évről Alonso még mindig optimistán gondolkodok, annak ellenére, hogy a legutóbbi nagydíjon is pontokat veszített összetettben Sebastian Vettellel szemben. Hátránya már 34 pont. „Az idei évet jónak vélem, és azt hiszem, egy tízes skálán nyolcasra értékelném a csapatot. Egyértelműen nem a miénk a leggyorsabb autó, de ettől még versenyképes, ezért azt mondhatom; elégedett vagyok.”

 

Önmagát viszont nem szeretné értékelni, mert úgy gondolja ez nem az ő dolga. „Magamat nem fogom számokkal jellemezni. Sokat fejlődtem a tavalyi év óta. Mondhatjuk azt, hogy versenyképesebbek vagyunk, de mindig van hely a fejlődésre versenyről versenyre, mert egyre több a tapasztalata az embernek.” Összegezte véleményét Alonso.

Sophie