Alonso: olyan mintha győztünk volna

alonso

Az olasz csapat időmérő teljesítménye még nem az igazi, ezért vasárnaponként rendre azon dolgoznak, hogy a szombati hibákat kijavítsák. A kérdés, hogy meddig tudják így tartani a lépést az ellenfeleikkel, hiszen a Red Bull és a Mercedes egyértelműen gyorsabb egy körön. A versenytempó azért kárpótolja őket, főleg Fernando Alonso ért ahhoz, hogy hátulról a dobogóig küzdje fel magát. A Kanadai Nagydíjon is a hatodik helyről rajtolva tudott a második helyen végezni, és nem a boxban előzte meg riválisait, hanem a pályán. Szép teljesítmény volt tőle, de végeredményben így is nőtt a távolság közte és Sebastian Vettel között. Viszont Kimi Räikkönent már maga mögött tudhatja összetettben. Felipe Massa a szombati balesete ellenére nagyon okos és erős versenyt futott; a tizenhatodik helyről a nyolcadik helyig jött fel. Ezzel megmutatta, hogy nem szabad őt, olyan hamar leírni.

 

Fernando Alonso:

 

“Egy ilyen rendkívül bonyolult hétvége után ez a második hely, olyan mintha győztünk volna, mert nagyon versenyképesek voltunk és harcolni tudtunk az élen állókkal. Sosem érzed a veszélyt, ha velük harcolsz, mert még kerék-kerék elleni csatában, 320 km/h-ás sebességnél is megvan a szükséges intelligenciájuk és tapasztalatuk, hogy tudják; hagyni kell egy biztonságos távolságot. A két Mercedes megelőzésének dinamikája szinte teljesen egyforma volt, de talán Hamiltont megelőzni nehezebb volt, mert a tempónk megegyezett, míg Rosbergnél tudtam, hogy csak körök kérdése és a közepes gumikkal meg tudom előzni őt, mert ő szuperlágyakon volt. A pontok tekintetében is jó az eredmény: márcsak Vettel van előttünk, aki itt elérhetetlen volt; megérdemelten nyert. Még ha növelte is az előnyét összetettben, messze még a bajnokság vége is rengeteg idő van felzárkózni. Nem tudom, hogy jobb eredményt tudtam volna elérni, ha jobb pozícióból rajtolok. Az időmérő, még ha esős is, akkor is a gyenge pontunk és ezen mindenképpen változtatni kell: keményen dolgozunk a pályán és otthon is, hogy tovább fejlődjünk.”

massa

Felipe Massa:

 

“Boldog vagyok a mai versenyemmel, mert igazi csatákat vívtam az elejétől a végéig. A tegnapi hiba után tudtam, hogy nem lesz egyszerű a tizenhatodik helyről rajtolni, de azt is tudtam, hogy jó az autó és bevállaltam a támadásokat, számos jó előzést hajtottam ma végre. De a szemcsésedés miatt értékes időt vesztettem Sutil Force Indiája mögött: ezért azt gondolom, hogy a két szett közepes gumi használatával egy vagy két hellyel előrébb végezhettem volna. Még ha nem is lehetek elégedett a mai eredménnyel, azért pozitív napot zártunk, ahol megmutattuk a jó versenytempónkat és azt, hogy képesek vagyunk harcolni. Most nagyon magabiztosan várom a következő versenyt, mert Silverstone hasonlít Sanghajhoz és Barcelonához, ahol az autónk megfelelően működött.”

 

Pat Fry:

 

“A hosszú egyenesek és a DRS zónák Montrealban segítik az előzést, ezért tudtuk, hogy képesek leszünk javítani a pozíciónkon, de tisztában voltunk vele, hogy a hatodik és a tizenhatodik helyről nem lesz egyszerű a feladat. Főleg azért volt nehéz, mert az élen lévők teljesítménye nagyon hasonló volt. Fernando jól rajtolt és megelőzve Bottast az ötödik helyre jött fel. Ettől kezdve ragyogó munkát végzett; jól bánt a gumikkal és minden alkalmat kihasznált, ami lehetővé tette, hogy elkapja az élen állókat. A második helyre feljönni tehetséghez méltó volt, és bátran harcolt például Hamiltonnal is. Felipe egész verseny alatt keményen küzdött, számos remek előzést hajtott végre, beleértve az egyik legfontosabbat; a verseny vége felé megelőzte Räikkönent. Talán ha az első kiállásánál közepes keveréket raktunk volna fel, akkor nyerhetett volna még egy pár helyet. A boxutca faláról kellett irányítani mindkét versenyezőt, nagyon különböző körülmények között, főleg a szombati nehézségekre gondolok, ezért a mai jó eredménynek számít. Most az elsődleges célunk, hogy javítsunk az időmérő teljesítményünkön, és ezen a fronton megteszünk minden tőlünk telhetőt a következő futamra.”

 

Stefano Domenicali a Ferrari csapatfőnöke:

 

“A tegnapi nap után ma mindenképpen jobban kellett teljesítenünk, mert tudtuk, hogy rendes időjárási körülmények között meg tudjuk mutatni az autóban rejlő lehetőségeket. A dobogó volt a célunk és ez sikerült is, egy olyan versenyen, ami bonyolult volt az elejétől a végéig a rajthelyünk miatt. Fernando rendkívüli teljesítményt nyújtott, mert az ellenfeleink is nagyon magas szinten voltak ma. Felipe is megmutatta mit tud: pontokat sikerült szereznie az után, hogy elég hátulról indult. Ezzel válaszolt azoknak, akik azt mondták befolyásolták őt az elmúlt napok szerencsétlen eseményei. Gratulálnom kell a győzteseknek, mert bár sokkal egyszerűbb az élről jó munkát végezni, ehhez jó időmérőre volt szükségük, amit ők jobban csináltak, mint mi, ezért fejlődnünk kell. A mai verseny megmutatta, hogy a legközelebbi ellenfeleink – a Red Bull és a Mercedes – milyen előrelépéseket tettek, és nekünk is ilyen irányba kell haladnunk azért, hogy a bajnokság végéig versenyben lehessünk velük.”

 Sophie