Alonso: Vettel nem véletlenül a leggyorsabb

alonso

Az előző évben Fernando Alonso a Forma-1 pszichológiai háborújában egészen taktikusan nyilatkozott. Egy évvel ezelőtt még nem Sebastian Vettel volt a nagy ellenfél, hanem a sztár tervező, Adrian Newey. Az előző szezonban a spanyol úgy gondolta, hogy Newey nélkül nem Vettel lenne a legveszélyesebb ellenfele, hanem a McLarenes Lewis Hamilton, aki Vettellel ellentétben egy középszerű autóban is tud nyerni.

Idén azonban Alonso stratégiát váltott. Habár csapata a sokat mondó szezonkezdet után hátrányba került és a vb-tabellán is rosszabb pozícióban van most, mint egy évvel ezelőtt, az Auto Bild-nek adott interjújában nemrég már azt mondta, hogy nem Newey a legnagyobb ellenfele, hanem momentán Sebatian Vettel ellen harcol.

„Az autónk a szezon kezdetekor hasonlóan erős volt, ugyanazon a szinten harcoltunk egymás ellen. Az elmúlt évben a szezon második felében azt mondtam, hogy már nem Sebastian vagy Mark ellen harcolok, hanem egy repülőgép ellen. Olyan erős volt a Red Bull.”

Alonso továbbra is hisz a vb-címben

Alonso ezúttal nyilvánvalóan a kedélyek lecsillapításán fáradozott: „Talán néhány ember félreértett engem. Csak azt próbáltam mondani, hogy nehéz egy olyan autó ellen versenyezni, ami minden versenyen potenciálisan első vagy második lehet. Idén ez már nem így van. Sebastian a legjobb munkát végzi. Tehát ezért végez elöl.”

Ennek ellenére az asztúriai, habár 2006 óta vár a következő vb-címére, továbbra is hisz az esélyeiben. „Ameddig nincs 50-60 pontos hátrányunk, addig nem adjuk fel” – mondta Alonso, aki jelenleg 34 ponttal van lemaradva Vettel mögött. „Sebastian tavaly 44 pontos hátrányban is volt hozzám képest, mégis világbajnok lett. Minden lehetséges.”

A spanyol év végén a saját győzelméről akar olvasni az újságokban. De mi történik akkor, ha a 31 éves versenyző tervei a Scuderia-nál töltött negyedik szezonjában is kudarcba fulladnak? Utoljára David Coulthard beszélt arról, hogy el tudja képzelni Alonso távozását a Ferraritól és hogy egy másik csapatnál versenyezzen, hiszen nem fecsérelheti örökké az idejét, ha világbajnok akar lenni.

A Ferraritól való távozás nem téma

Erről a Ferrari sztárja hallani sem akar. „Nem tervezek csapatot váltani” – mondta Alonso. „Fogalmam sincs, hogy meddig fogok még az F1-ben versenyezni.” 2016-ig nem is lehetséges a váltás: „Motivációt kell találnom, szórakoznom, jól akarom érezni magam. Minden ilyen tényező szerepet játszik, ha szerződéshosszabbításon gondolkodom. Ha maradok, csakis a Ferrarinál maradok.”

Alonso nem vetné el azt az ötletet, hogy Vettel legyen a csapattársa: „Miért ne? Már jó néhány éve egymás ellen versenyzünk egészen magas színvonalon és már elég jól ismerjük egymást. Úgy gondolom, hogy mindketten nagyon tiszteljük a másikat és a csapatnak is jót tenne, ha egy szín alatt versenyeznénk. Már csak azért is, mert az autó teljesítményét és a pontokat is maximalizálni tudnánk.”

Mindenesetre bárkit elfogad, akárkit is alkalmaz a munkaadója, nyilvánvalóan a németet is. A spanyol szerint egyébként is minden nagy bajnoknak egyszer mindenképpen a maranellói pirosaknál kell versenyezni és ez alól Vettel sem bújhat ki.

Jelen állás szerint azonban ugyan lehetséges, hogy a legendákat a Ferrari gyártja, de a világbajnok a Red Bull-nál születik. Hova tovább, Vettel és Alonso?

 Selyem Erika