Autóval fürdeni? Monacóban ez is lehetséges

1

A Monacói Nagydíj 1955-ben tért vissza a formula-1-es versenynaptárba, és a hercegségi pálya rögtön egy izgalmas futammal kápráztatta el a versenyautók szerelmeseit.

A rajtot követően Fangio és Stirling Moss elhúztak a többiek elől, és nagyon úgy tűnt, hogy kettőjük közül kerül ki a győztes. A technika azonban közbe szólt, előbb Fangio, majd a 81. körben Moss motorja adta meg magát.

 

ascarimonaco55
Ekkor a nevető harmadik, Alberto Ascari vette át a vezetést, mosolya viszont hamar ráfagyott az arcára, amint az alagútból kihajtott elvesztette Lanciája felett az uralmát, majd a tengerbe zuhant.

A közelben horgonyzó matrózok gyorsan a segítségére siettek és Ascari gyakorlatilag karcolás nélkül megúszta a balesetet. A következő héten viszont már nem volt ilyen szerencsés, egy monzai teszten életét vesztette.

A következő 10 év csobbanásmentesen telt, 1965-ig kellett várni az újabb vakmerő manőverre. Ekkor Paul Hawkins a futam 79. körében a sikánnál megpördült és a tengerbe zuhant, a gyors mentésnek hála ebben az esetben sem történt komolyabb baj. Ascari fürdőzésénél magát a zuhanást nem sikerült megörökíteni, Hawkins zuhanásáról viszont egy szenzációs fotó is készült.

monaco2

Az ausztrál versenyző mindössze három futamon indult az F1-ben, de nélküle szegényebb lenne a Formula-1- krónikája. Mindössze ez az egyetlen babér termett számára, viszont erre a barátok sokáig emlékeztették….

hawkins

Juhász Dániel

fotók: F1 history

2 thoughts on “Autóval fürdeni? Monacóban ez is lehetséges

Comments are closed.