Az FIA megszigorította a boxutca biztonsági szabályzatát

pit

 

A múlt hétvégi Német Nagydíjon történt baleset után a forma-1 irányítótestülete, az FIA az eredetileg 2014-re tervezett szabálymódosítások azon részét, amely a boxutcai biztonsággal kapcsolatos, már a következő futamtól bevezeti.

 

A július 7-i futamon Mark Webber első kiállása során az egyik kereket nem sikerült rendesen rögzíteni. A gumi lerepült az autóról és eltalált egy operatőrt, Paul Allent, aki súlyos sérüléseket szenvedett: borda és kulcscsonttörésekkel szállították kórházba. Szerencsére teljesen fel fog épülni.

 

A FIA az esetet követően a biztonság növelése érdekében a következő intézkedéseket hozta:

 

  • A Magyar Nagydíjtól már csak a csapat tagjai, és a pályabírók tartózkodhatnak a boxutcában – ez alól a média egyes munkatársai kivételt képezhetnek, de ők is csak a boxfalon kaphatnak helyet.

 

  • A következő futamtól kezdve minden csapattag, aki részt vesz a kerékcseréken, csak fejvédőben dolgozhat.

 

  • A boxutcában a megengedett sebességet 100 km/óráról, 80 km/órára csökkentették. Ez alól csak három kivétel van: Melbourne, Monaco és Szingapúr. Ezeken a helyszíneken a pálya jellegéből adódóan, továbbra is marad a 60 km/órás sebességkorlátozás.

 

Jean Todt, az FIA jelenlegi elnöke vetette fel, hogy ne 2014-től, hanem azonnali hatállyal vezessék be a változtatásokat.

 

A hivatalos közlemény szerint még várnak egy jelentést a Red Bull csapattól a baleset körülményeiről, amit minden csapathoz el fognak küldeni, ezzel is segítve a boxutca biztonságosabbá tételét.

Sophie