Briatore: Sokat fektettem Fernandóba

flavio

Briatore nosztalgiázott: felidézte Alonso pályafutásának kezdetéhez fűződő emlékeit és bevallotta, hogy annak idején nagy kockázatot vállalt.

2000-ben Flavio Briatore élete egyik legfontosabb döntését hozta meg, amikor egy fiatal, ismeretlen spanyolt szerződtetett le és ezentúl még a menedzsere is lett az akkor tejfölösszájúnak számító asztúriainak. Később hasonló sikereket ért el Fernando Alonsóval, mint anno Michael Schumacher-rel. „Mindannyian meg voltunk győződve ennek a fickónak a tehetségéről. Mindenki azt mondta nekem, hogy még soha nem volt ilyen gyors spanyol a Forma-1-ben.” – emlékezett vissza Briatore a Sky Sport-nak adott interjújában.

Már a következő szezonra szerzett az olasz egy helyet a pártfogoltjának a Minardi-nál, ahol Alonso a királykategóriában először hívta fel magára a figyelmet. „Sokat fektettem Fernando-ba, mert hamar észrevettem, hogy egy rendkívüli tehetség.” Éppen ezért 2002-ben már a saját csapatánál, a Renault-nál alkalmazta, még ha csak harmadik számú pilótaként is. „Amikor hozzánk jött, harmadik számú pilóta volt Button és Fisichella mellett, de már látható volt, hogy mennyire különleges. Rögtön tudtuk, amikor az autóba ültettem őt.”

Egy évvel később már a pályán is bizonyíthatott, versenyzői állást kapott. „Egy nap, mielőtt nyilvánosságra hoztuk volna, hogy Jenson Button helyett őt alkalmazzuk hivatalosan is Renault-pilótaként, azt mondtam neki, hogy most nagy a felelősség rajtam” – mesélte tovább Briatore. Elmondta Alonsónak, hogy a britek őt bizonyára már másnap kicsinálják, mivel Button egy új Forma-1-es sztár lehetne, megvan hozzá minden adottsága.

Briatore Trulli-t választotta Alonso csapattársának. „Így kellett döntenem, különben nagy lett volna a kockázat, hogy Fernando előbb-utóbb elhagy.” – mesélte az olasz. „Amikor ezt nyilvánosságra hoztam, mindenki ellenem volt.” De megérte. Alonso a Renault-val 2005-ben és 2006-ban is világbajnok lett és akkoriban ő bizonyult a legjobbnak a mezőnyben.

Ugyanakkor a Reanult-val történt sikerek óta a spanyolnak nem adatott több vb-cím, Briatore pedig időközben már elbúcsúzott a Forma-1 világától. De szívesen gondol vissza a sikeres időkre. Briatore számára a királykategóriában töltött időkből az a két világbajnoki szezon volt a legszebb időszak: „Mindig más az, ha valaki olyannal vannak sikereid, akivel a kezdetektől fogva foglalkozol, vagy egy olyannal, aki már sztárként kerül hozzád.”

 Selyem Erika

One thought on “Briatore: Sokat fektettem Fernandóba

Comments are closed.