Daniel Ricciardo a Red Bull gondjai ellenére is optimista

ricciardo

A múlt héten befejeződtek a szezon előtti tesztek és most a csapatoknak van egy hetük, hogy változtassanak az autón, mielőtt útnak indulnak a 2014-es világbajnokság első állomása, Ausztrália felé. A nagy csapatok közül egyértelműen a Red Bull helyzete a legkilátástalanabb, hiszen az eddig megtartott teszteken rendre műszaki problémák hátráltatták az osztrák csapatot. Vasárnap Sebastian Vettel 77 kört teljesített, és ez volt a leghosszabb etapja a négyszeres világbajnoknak. Idei csapattársa Daniel Ricciardo szombaton 66 kört tett meg, és a harmadik legjobb időt érte el aznap, ami a legjobb eredménye eddig az istállónak. Persze hozzá kell tenni, hogy a szezon előtti tesztek nem feltétlenül mérvadóak – köridők tekintetében, biztosan nem azok –, de egy kiindulási alapot mégis csak jelentenek.

A csapatfőnök, Christian Horner és a Red Bull tanácsadója dr. Helmut Marko is elismerte, hogy bajban van a csapat és a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon a túlélés a cél, hiszen a Renault erőforrások jelenleg sokkal gyengébbek, mint a Mercedes vagy a Ferrari motorok.

A csapathoz frissen igazolt Ricciardo is tudja, hogy nem lesznek rögtön az élen, de hisz benne, hogy kemény munkával sok mindent elérhetnek. „Nem sikerült minden problémát a pályán megoldanunk, de tudjuk, mit kell tennünk – nyilatkozta a 24 éves pilóta. – A miénk a legjobb csapat, és sokat fogunk még javulni. Nemcsak vezetni jöttünk a tesztekre, hanem azért is, hogy megértsük az autókat. Ez egy összetett rendszer, és nem fogjuk tudni 24 óra alatt megérteni. De már jó előjel, hogy elég sok időt tölthettünk a pályán.” Ricciardo szerint az, hogy fő riválisaik a Mercedes, a Ferrari és a McLaren sokkal jobban vették az első akadályokat, nem helyezi nagyobb nyomás alá a Red Bullt. „Nem gondolnám, hogy ez plusz teher. Lehet, hogy több kört teljesítettek, de a végén megeshet, hogy csak a második leggyorsabbak lesznek.”

A tesztek végeztével természetesen mindenki találgatja, kinek van a legnagyobb esélye a melbourne-i verseny megnyerésére. A fogadóirodák szerint Lewis Hamilton lesz a győztes. De a világbajnokság egészét tekintve senki nem írja le a Red Bullt, hiszen az előző négy év sikersorozata elég nyomós érv a nevük mellet.

Sophie