Domenicali vállalja a felelősséget. Lemondott

 

Stefano Domenicali visszalépett a Ferrari 1-es csapatfőnöki pozíciójából. Helyét Marco Mattiacci, a márka észak-amerikai üzletágának elnöke veszi át.

A csalódott szezonkezdet után a Ferrari csapatfőnökét hibáztatták azért, mert Fernando Alonso és Kimi Räikkönen nem tudott dobogós helyezést elérni.

A szakembert azonnali hatállyal eltávolították pozíciójából, helyét Marco Mattiacci vette át, a márka észak-amerikai üzletágának elnöke.

Domenicali 2008 óta volt a Ferrari csapatfőnöke, korábban a maranellói csapat adminisztrációs és humán erőforrás feladatokat látott el, majd sportigazgató lett.

Annak ellenére, hogy kinevezése utáni első évében Domenicali a csapatot hozzásegítette a konstruktőri bajnoksághoz, a Ferrari fájdalommal vette tudomásul, hogy irányítása alatt egyéni bajnoki címet nem tudtak szerezni.

Az egyéni sikerhez legközelebb Felipe Massa állt, aki 2008-ban a bajnoki címet az utolsó kanyarban veszítette el, míg Alonso 2010-ben és 2012-ben maradt alul Sebastian Vettellel szemben.

A 2014-es szabályváltozások komoly lehetőséget biztosítottak a Ferrari számára ahhoz, hogy újra az élre kerüljön, hiszen arra számítottak, a motorok fontosságának megnövekedésével a gyári csapatok kerülnek előnybe.

Miközben a Mercedes dominált az első három versenyen, a Ferrari hátrányba került – a német márka erőforrása sokkal jobba működött.

A motorbeli probléma Bahreinben csúcsosodott ki, ahol Alonso és Räikkönen csak a pontszerző pozíciók hátsó felében harcoltak és többször a Mercedes erőforrást használó partnercsapatokkal kellett küzdeniük.

A bahreini sebességhiány a lehető legrosszabbkor mutatkozott meg. A futamra kilátogató elnök, Luca di Montezemolo már a verseny előtt az új, üzemanyag hatékony szabályok ellen beszélt és látva azt, hogy Alonso és Räikkönen szenved, a szahíri pályát a futam leintése előtt elhagyta.

“Vannak különleges pillanatok, amelyek mindenki szakmai életében elérkeznek, ekkor bátorság kell a nehéz és gyötrelmes döntések meghozatalában” – mondta Domenicali. “Itt az idő egy komolyabb változásra. Csapatfőnökként vállalom a felelősséget a jelenlegi helyzetünkért. Ez a döntés azzal a céllal született, hogy felrázva a csapatot valami jó történjen. Remélem, a Ferrari hamarosan visszatér abba a pozícióba, ahová tartozik. Sajnálom, hogy nem sikerült learatni az elmúlt években végzett kemény munka gyümölcsét.”

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif