Egy győzelem és egy motorhiba a Mercedes hétvégi mérlege

mercedes

Lewis Hamiltonnak ez az első szezonja a német csapatnál, és tavaly a szerződés megkötése után azt nyilatkozta, a bajnokságért nem fognak tudni harcolni az idei évben, és örül, ha legalább egy versenyt meg tud nyerni. A hétvégi Magyar Nagydíjon ez a győzelem már megvan, és sokak szerint minden esélye megvan a Mercedesnek, hogy akár világbajnokok legyenek. A csapat úgy érkezett meg a Hungaroringre, hogy nem fűztek sok reményt a jó eredményhez, még a szombati pole pozíció után sem. Az, hogy a nyilatkozatok a Ross Brown féle, Ferrarinál már megszokott „altatása” volt a többi csapat felé, vagy tényleg nem gondolták, hogy nyerhetnek, örökre titok marad. Az viszont tény, hogy mindenkit megleptek; nyoma sem volt az 51°c-os aszfalton a túlzott gumikopásnak. Azért a csapat nem lehet teljesen elégedett, mert Nico Rosberg alatt tönkrement az autó; még nem tisztázott motorhiba lépett fel. Ezért a 64. körben fel kellett adnia versenyt. A német pilóta ennek ellenére úgy tűnt örül csapata újabb győzelmének.

 

Lewis Hamilton:

 

„Micsoda hétvége! Egyáltalán nem számítottunk erre, amikor megérkeztünk ide, és tegnap este azt mondtam, csoda kellene ahhoz, hogy nyerjek. Nos, úgy tűnik, történnek még csodák. A csapat taktikája és a kerékcserék is jók voltak, és innentől már csak tartanom kellett a távolságot. Azért harcolnom a pályán is, Jenson Buttonnal és Mark Webberrel is és azt hiszem megvolt a kellő sebességünk. A csapat kiváló munkát végzett: nagyon sokat dolgozunk, hogy megértsük ezeket a gumikat, és végül megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt. Nagyon remélem, hogy ez igazi fordulópontot jelent számunkra és végre sikerült alkalmazkodnunk a magas aszfalthőmérséklethez. Szeretnék hálás köszönetet mondani mindenkinek a csapatnál itt, és a gyárban is. Igazi csapatmunkával sikerült elérni ezt, nem is lehetnék boldogabb.”

 

Nico Rosberg:

 

„Remek napja volt a csapatnak és Lewisnak, mindenki csodálatos munkát végzett itt a pályán, és otthon a gyárban is. Sajnos az én versenyem nem alakult ilyen jól, ezért nem tudtuk mindkét autóval befejezni a futamot. Jól rajtoltam, de összeütköztünk Felipével az első körben. Elég szerencsétlen szituáció volt; én voltam elől és hagytam neki helyet, de az első szárnya eltalálta az én hátsó szárnyamat. Ezzel sok pozíciót vesztettem és nehéz volt innen feljönni ezen a pályán. Aztán a versenyem korai véget ért, egy motorprobléma miatt. Ennek ellenére sok pozitívuma volt a hétvégének, és nagyon várom az elkövetkezendő versenyeket, mert tudjuk, hogy az autónk gyors, és ezen a hétvégén az új abroncsok is megfelelően működtek.”

 

Ross Brawn a Mercedes csapatfőnöke:

 

„Úgy érkeztünk meg erre a versenyre, hogy nem igazán voltunk tisztában az autó teljesítményével és viselkedésével, de ahogy a verseny haladt előre, egyre világosabbá vált, hogy képesek vagyunk fenntartani a tempónkat, mindkét autóval. Lewis tökéletes versenyt futott és nem hibázott. Képes volt agresszívan versenyezni és életben tartani az abroncsokat, azért, hogy működjön a stratégiánk. Nico peches volt, mert az első körben összeért Massával aztán pedig elromlott a motor az autójában. Ez kicsit aggasztó, mert semmi jelét nem észleltük a túlmelegedésnek. Összességében egy bíztató hétvégén vagyunk túl. Rendkívül meleg időben sikerült megtartanunk a szombati versenyképességünket vasárnap délután is, és ezzel úgy érzem előrelépést értünk el. De továbbra is leszegett fejjel kell dolgoznunk, mielőtt elmegyünk a jól megérdemelt kéthetes szünetre, hogy aztán annyira felkészülten érkezhessünk meg Spa-ba, amennyire csak lehetséges.”

 

Toto Wolff a Mercedes vezérigazgatója:

 

„Lewis kiválóan vezetett vasárnap délután – tisztán elrajtolt, tökéletesen működött nála a taktikánk, és néhány igazán agresszív előzést mutatott be, amikor ez szükséges volt. Remek munkát végzett, ahogyan a csapat is, hiszen hat tökéletes kerékcserét hajtottak végre. Nico helyezéseket vesztett, mert összeértek Felipével és a verseny vége felé fel kellett adnia a versenyt egy motorhiba miatt. Az utolsó körökben ezért nagyon idegesek voltunk, de Lewis biztonságban hazahozta az autót. Úgy jöttünk erre a versenyre, hogy nem igazán voltunk tisztában az abroncsok viselkedésével az autóinkon. De megoldottuk a házi feladatot a szabadedzéseken, megtaláltuk a megfelelő beállításokat, és előreléptünk a gumikezelésben vasárnap délután versenykörülmények között. Még csak az idény fele telt le, és az ellenfeleink rendkívül versenyképesek voltak, míg nekünk voltak rossz és jó pillanataink is. A szezon második felében a célunk az lesz, hogy megtartsuk ezt a teljesítményt és kiegyensúlyozottabbak legyünk. Még mindig mi vagyunk az üldözők, de egyre előrébb lépünk és azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon. Mindenkinek köszönettel tartozunk a csapatban a kemény munkájukért és remélem, élvezni fogjátok a jól megérdemelt nyári szünetet. Ezenkívül szeretnék gratulálni a Mercedes-Benz győzelméhez a Spa-ban megrendezett 24 órás versenyen. Jó napja volt a háromágú csillagnak!”

 Sophie