Elkötelezettség, kreativitás, lelkesedés és kemény munka vezetett a négy vb címhez

chris

A Red Bull sorozatban negyedszer lett világbajnok a hétvégi Indiai Nagydíjon és a csapat vezetői ezért nagyon hálásak a munkatársaiknak. Nagy öröm és megkönnyebbülés számukra, hogy végül eljutottak idáig, ráadásul ilyen rövid idő alatt. Ne feledjük, egy olyan csapatról van szó, mely 2005-ben jött létre. Előtte, mint Jaguar Racing és Stewart Grand Prix néven indultak versenyeken, de jelentős eredményt ezek a csapatok nem értek el. Azóta viszont a Red Bull felvásárolta a korábban Jackie Stewart és a Ford által is birtokolt istállót és Christian Horner irányítása, valamint Adrian Newey tervezése alatt kezdődtek a sikerek. Persze ehhez kellett Sebastian Vettel is. A következőkben a csapat vezetői nyilatkoztak érzéseikről.

Christian Horner a Red Bull csapatfőnöke:

„Négyszer világbajnoknak lenni egyéniben és csapatban is azt hiszem az egész csapat elkötelezettségének és elszántságának a bizonyítéka. Hihetetlen eredmény Sebastiannak, hogy olyan nevekhez csatlakozhatott, mint Fangio, Prost és Schumacher, főleg ilyen fiatalon; kiváltság vele együtt dolgozni. Óriási nap ez a csapat számára, hiszen négyszeres világbajnokok lettünk. A különböző részlegek dolgozóinak, partnereinknek, Dietrich Mateshitznek, és a Red Bullnak az elszántsága, kitartása és támogatása nélkül mindez nem lett volna lehetséges. Nagyon sok boldog ember van most Milton Keynes-ben és Salzburgban is. Még három verseny vissza van és megpróbáljuk megnyerni őket. A legelkeserítőbb a mai napban egyértelműen Mark kiesése, hiszen első és második helyen érhettünk volna célba, de egy hirtelen támadt generátor probléma megakadályozta ezt – ilyen az autóversenyzés. Nagyon elkeserítő, hogy pont akkor történt, amikor az első két helyen álltunk. Azt hiszem, eltart majd pár napig mire megemésztjük, ami velünk történt és fontos, hogy a csapat kiélvezze ezt a pillanatot. De ne legyen kétség afelől, hogy egészen a brazíliai kockás zászlóig keményen fogjuk nyomni.”

Adrian Newey, a Red Bull technikai igazgatója:

„Nehéz szavakban kifejezni mit is jelentenek számunkra ezek a világbajnoki címek. Úgy jöttünk ide a hétvégére, hogy tudtuk jó esélyünk van megnyerni mindkét címet, de teljesen más dolog ezen elmélkedni és ténylegesen él is érni. Szinte megkönnyebbülés, hogy megcsináltuk. Eltart egy darabig, míg megemésztjük. A kemény munka, a tehetség és a koncentráltság megérdemelt jutalma ez az eredmény a Milton Keynes-ben dolgozók számára. Az egész 2009-ben kezdődött egy jó évvel, minden várakozást felülmúltunk akkor és onnan eljutottunk négy világbajnoki címig, ami egyszerűen hihetetlen. Minden egyes csapattagnak szeretnék őszintén köszönetet mondani ezért. Sebastian most már mindenidők legnagyobb pilótái közé tartozik. Néha hibázik ugyan, de mindig tanul belőle; nagyon alázatos és a siker, amit az elmúlt években elért, egyáltalán nem szállt a fejébe, még mindig szilárdan, két lábbal áll a földön. A hangulat a csapatnál elképesztően jó, egyenesek vagyunk, és nem próbálunk meg olyannak látszani, amilyenek nem vagyunk. Ez a négy világbajnoki cím az eredménye a kemény munkának, a kreativitásnak és a lelkesedésnek.”

Thierry Salvi a Renault-tól:

„Seb ismét megmutatta a tehetségét, hogy mennyire gyors, és vissza tudott kapaszkodni az élre, egy nagyon korai kiállás után. Mark az elejétől kezdve komoly ellenfele volt Sebnek, egészen a kieséséig. Nagy eredmény ez a csapat számára, végre megszereztük a negyedik bajnoki címet is, és megérdemeltük. Nagyon büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk ehhez a sikerhez és látni, ahogy a partnerkapcsolatunk egyre erősebb és erősebb, csodálatos dolog. Nem volt tökéletes a nap, mert Marknak generátor problémái akadtak, de nem szabad hagynunk, hogy ez sokáig megkeserítse az ünneplés pillanatait.”

Sophie