Exkluzív interjú Monisha Kaltenbornnal

sauber

 

Pár napja fellégezhettek Hinwill-ben, hisz a Sauber hónapokig fennálló bizonytalan gazdasági helyzetét a héten napvilágra került egyezség oldhatja meg: ahogy arról már korábban beszámoltunk a svájci istálló 3 orosz partnerrel kötött hosszú távú megállapodást.

Monisha Kaltenborn a Motorsport-Total.com-nak adott exkluzív interjújában beszélt az új partnerekkel való közös munkáról és arról, hogy az egyezség hogyan hatott az istálló struktúrájára. A Forma-1 legnagyobb hatalmú nője véleményezte az elmúlt hetekben a csapata vezetőségét ért kritikákat is.

Szívósság és hosszú tárgyalások

Monisha, gratulálok a pozitív fejleményekhez. Meddig tartott ezt a bonyolultnak tűnő ügyet elintézni?

Ez egy nagyon komplex döntés volt. Már az előző évben megkezdődtek a tárgyalások.

A kezdetektől biztosnak tűnt a siker… vagy hogyan kell ezt elképzelni?

Ez egy izgalmas és hosszú út volt. Hiszen ez egy nagy technológiai együttműködésről szól Oroszország mérvadó intézményeivel, amelyeket az állam is támogat. Tekintettel a nehézségekre végül gyorsan megegyeztünk. Ez egy nagy kihívás, ugyanakkor megtiszteltetés is.

Három különböző orosz cég is részese a megállapodásnak. Egy ezek közül a Investment Cooperation International Fund, a National Institute Aviation Technologies és végül a Development Fund. Ezek a vállalkozások a Sauber vezetőségében, ügyvezetésében is helyet kaphatnak?

Nem. A menedzsment marad, ahogy volt, Hinwill-ben. Ez változatlan. A kooperáció lényege valóban csak a technikai együttműködés. Talán éppen a repüléstani intézmény által látható, hogy Oroszország legjobb tudósai állnak rendelkezésünkre, és ebből csak profitálhatunk. Ezenkívül számolunk Sergei Sirotkin bevetésével a Forma1-be. Sergei 17 éves, de a felkészülése függvényében akár már a jövő évben a pilótánk lehet.

18 évesen beszállhat a Forma-1-be, akár rekordokat is dönthet…

Még fontosabb, hogy felkészült, jó versenyző váljék belőle.

A Sauber egyfajta műhelyként működik az új nemzedék számára. Gondoljunk csak például Kimi Räikönnen vagy Felipe Massa karrierjének kezdetére. Tehát ez egy lépés hasonló irányba, nemde?

Igen.

Tehát a cég és a részvények nem kerülnek eladásra. A cég a mostani tulajdonosoknál marad, nálad, Monisha, és Sauber úrnál. De ez egy kereskedelmi és technikai partnerségről szól. Ez így korrekt?

Igen. A csapatot nem adtuk el. Egy kiterjedt, hosszú távú partnerség kezdetén állunk.

Fognak orosz alkalmazottak Hinwill-be érkezni, esetleg néhány emberetek Oroszországba menni? Hogyan kell a közös munkát elképzelni?

A részleteket hamarosan közzé tesszük, így sajtóközleményben minden információ eljut önökhöz. Hosszú éveken keresztül együtt működtünk a Petronas-sal, tehát nagy tapasztalatunk van ilyen projektekben.

A szerződéseket már aláírták, minden egy tető alatt van?

Igen, a részleteket a partnereinkkel egyeztetett időpontban közzétesszük.

Az autók festése megváltozik, vagy marad a megszokott színséma?

Ezek a részletek is nemsokára napvilágra kerülnek.

Mit szólsz azokhoz a heves kritikákhoz, amelyek az elmúlt hetekben a csapatotokat érték?

A kritikák sokszor minden ésszerűsséget nélkülöztek; nyomás alatt voltunk, hiszen a média kipécézett magának minket. Nem tértünk le az utunkról és a csapat bízott bennünk. Ez a fontos számunkra.

Selyem Erika

2 thoughts on “Exkluzív interjú Monisha Kaltenbornnal

Comments are closed.