Franz Tost szerint szeptember elején dönt a Red Bull

tost

 

A Toro Rosso csapatfőnöke Franz Tost, mint a Red Bull kistestvérének egyik legfontosabb vezetője, nagy szerepet játszik a fiatal tehetségek kinevelésében, és felkészítésében. 2008-ban is ő felügyelte a csapatot, amikor Sebastian Vettel megnyerte az Olasz Nagydíjat, megszerezve ezzel a Toro Rosso első győzelmét. Aztán Vettel elment a Red Bullhoz és a többi már történelem, amely még ma is íródik. Tost pedig jelenleg két tehetség útját is egyengeti, akiknek esélyük van Mark Webber helyére 2014-ben. Esélyekről, lehetőségekről, tehetségekről és a határtalan egoizmusról beszélgetett a csapatfőnökkel a formula1.com.

 

Franz, a pletykák már a budapesti futam előtt elindultak arról, ki helyettesítheti jövőre Mark Webbert a másik Red Bullban. Mennyire biztos, hogy az egyik pártfogoltja igazolhat át a testvércsapathoz?

Franz Tost: A valószínűsége elég nagy. A Red Bull Racing érdeklődik Daniel után és a döntés a Red Bull zárt ajtói mögött születik meg. Ugyan még nem döntöttek el semmit, de jelenleg azt feltételezem, Daniel lehet a befutó.

 

Pár héttel ezelőtt a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner egy háromfős versenyről beszélt Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne között. Múlt héten már úgy tűnt, hogy a verseny kétesélyes: Kimi és Daniel között fog eldőlni ki ülhet a Red Bullba. Mi történt a harmadik emberrel?

Franz Tost: Azt hiszem, a vizsgálatok eredménye azt mutatja Daniel egy erős versenyző – különösen az időmérőn – és a versenyeket fokozatosan építi fel. De még az évad fele hátra van, ezért még tapasztalatot szerezhet. Egy dolgot azonban sosem szabad elfelejtenie: lehet, hogy a Red Bull Racingnél fog versenyezni – egy olyan csapatnál, amely három világbajnoki címet szerzett –; ez pedig azt jelenti, hogy magasan van a léc. Ahhoz, hogy Sebastian Vettel mellett versenyezz, tudnod kell; rosszul is elsülhet a dolog. De azt hiszem, Daniel – ha a Red Bull végül őt választja – tudja, mire számítson.

 

Jean-Eric hogy viseli, hogy kiesett a versenyből?

Franz Tost: Nem erre számított. De nyugodt maradt. Biztos abban, hogy a Toro Rosso jó ugródeszka a jövője szempontjából. De egy valamit tisztázzunk: még semmit nem döntöttek el, még akkor sem, ha esetleg Jean-Eric sosem volt rajta a Red Bull listáján. Legalábbis amennyire én tudom. Daniel tizenhárommal több versenyen vett részt, és ez különbséget jelent.

 

Sebastian jövőbeli csapattársának mire van szüksége a túlélésre?

Franz Tost: Sokat kell letennie az asztalra, ez bizonyos. Vess egy pillantást Seb-re: háromszoros világbajnok – legalábbis jelenleg -, ami mutatja a benne rejlő hatalmas tehetséget. Emellett rendkívül fegyelmezett; nagyon érti a sport technikai részét – a paddockban talán az egyik leghozzáértőbb pilóta; kegyetlenül tud harcolni – ezt újra és újra bizonyítja is, és egy olyan nyerő csapattal dolgozik, amellyel együtt jutott el a csúcsra. Emlékezzünk csak vissza, amikor Seb elhagyta a Toro Rossót és csatlakozott a Red Bullhoz, akkor még az istálló nem számított élmenőnek – Seb sokat tett azért, hogy ez megváltozzon. Ezért ha te akarsz az új srác lenni, akkor észben kell tartanod ezeket, és még több elhivatottságnak kell lennie benned, hogy akárcsak Seb közelébe tudj kerülni. Kemény menet lesz!

 

Sebastian olyan anyósok álma típusnak tűnik: annyira illedelmes, megközelíthető, jól viselkedik. De ezekkel a tulajdonságokkal valószínűtlen, hogy valaki top pilótává váljon. Muszáj valami másnak lennie a felszín alatt; az éremnek mindig két oldala van. Melyik a másik?

Franz Tost: A küzdőszelleme. Igen, Seb tényleg nyitott és őszinte, barátságos és nem megközelíthetetlen, de e mögött egy határozott versenyszellem húzódik meg, és ha ez beindul, az ellenfelei komoly gondokkal néznek szembe.

 

Most már tudjuk Öntől, milyen képességekkel kell rendelkeznie a Red Bull Racing jövőbeli pilótájának, de milyen ne legyen?

Franz Tost: Ne legyen haszontalan, hanyag és fegyelmezetlen! Ha valaki egy világbajnok mellett akar boldogulni, annak 100%-ban a munkájára kell koncentrálnia. Az év 365 napján a forma-1-gyel kell élnie, mert így néz ki Seb egy éve is. Ezért, ha olyan gyors akarsz lenni, mint ő, kétszer annyira kell összpontosítanod – és ez nagyon kemény munka bármely pilóta számára.

 

Ha Daniel lesz a kiválasztott, akkor milyen utolsó tanácsokkal fogja őt elengedni?

Franz Tost: Nagyon egyszerűekkel. Mondtam neki, hogy még hat hónapja van – ha a Red Bull tényleg őt választja –, hogy felkészüljön 2014-re és sose felejtse el, hogy egy háromszoros világbajnok lesz a csapattársa. Mentálisan erre fel kell készülni…

 

Ezt könnyű mondani, de hogyan lehet elérni?

Franz Tost: Ha ez megtörténik, akkor a szezon második felében annyi önbizalommal kell felvérteznie magát, amivel elboldogulhat egy olyan csapatban, mint amilyen a Red Bull is. Vegyünk egy egyszerű példát: ha az autó nem tökéletes, nem foglalkozol vele és nem siránkozol. Azzal dolgozol, amid van, és amid van az nem a te hibádból rossz – ezért csak menj ki és harcolj! Aztán elkezded megérteni, hogy ezek a srácok körülötted is emberek, nem istenek, vagy varázslók – még Sebastian Vettel sem. Folyamatosan harcolnak, küzdenek és nem állnak át passzív üzemmódba. De a beszélgetéseink túlmutatnak ezeken a témákon…

 

Ez úgy hangzik, mint egy apafigura…

Franz Tost: Nem, dehogyis. Sosem hívnám magam apafigurának. Mentornak inkább.

 

Még akkor is, ha személyes gondokról is szó esik? Hiszen több időt töltenek Önnel, mint a családjukkal…

Franz Tost: Hál’ istennek nekik nincsenek „személyes gondjaik”. Jean-Eric és Daniel is stabil háttérrel rendelkezik, bár érdekes, hogy én mindig azt hittem azok, akik nehéz körülmények között nőnek fel, nagyobb küzdők, mert már egészen kicsi korban harcolniuk kellett. Akárhogy is van, én azokat a pilótákat részesítem előnyben, akik nem teljesen kiegyensúlyozottak. Alig van egy pár igazán sikeres ember, aki a teljes lelki egyensúly állapotában van, mivel egy bizonyos kibillentett állapot tudja csak táplálni a határtalan egoizmust.

 

Ezt tapasztalja Sebastian esetében is: határtalan egoizmust?

Franz Tost: Hál’ istennek hatalmas mennyiségben!

 

Ha ez az óriási lépés ténylegesen megtörténik Daniellel, nem lesz korai számára?

Franz Tost: Dehogynem. Eddig még nem ízlelte meg az igazi sikert a forma-1-ben – és most nem a vezetés érzésére gondolok – hanem arra, hogy a siker mentálisan megváltoztat mindenkit. Azt mondhatod magadnak: „hé, én képes vagyok rá!”. Ez pedig fejben dől el.

 

Nem is oly régen azt mondta, két évig tartja meg ifjú tehetségeit, aztán elkezdődik a szortírozás. Az év végén lejár a két év mindkét pilótája számára a Torro Rossónál. Meg fogja tartani őket 2014-ben, ha egyikük sem kerül a Red Bull Racinghez?

Franz Tost: Igen. Mindketten nagyon tehetségesek és van jövőjük a forma-1-ben. Ha egy versenyképes autót kapnak, a mezőny elején lesznek.

 

Ez úgy hangzik, mintha a Torro Rosso egy normális csapattá kezdeni válni, amely megtartja a jó versenyzőket. Kezd kikopni az a szemlélet, hogy mindig az újoncokat karolja fel a csapat?

Franz Tost: Még mindketten nagyon fiatalok – 22 és 23 évesek, ezért még mindig beszélhetünk egy junior csapatról. Ahogy már mondtam, mindketten jó teljesítményt nyújtanak és egyre magasabb szinten vannak, ezért a végsőkig küzdenék, hogy megtarthassam őket a következő szezonra is.

 

Most térjünk vissza Kimihez egy kicsit. Milyen lenne egy csapat Sebastiannal és Kimivel?

Franz Tost: Micsoda csapat lenne! Mindketten nyerni akarnak, szinte függők.

 

Korábban már láthattuk, hogy két vezéregyéniség egy csapatnál csak fejfását okoz…

Franz Tost: Szeretnék én is ilyesfajta fejfájástól szenvedni. Még aszpirint sem kérnék rá! (nevet)

 

Véleménye szerint mikor fog döntés születni?

Franz Tost: Szerintem valahol szeptember elején, a nyári szünet után, amikor mindenkit leköt a felkészülés az évad utolsó felére.

Sophie