Gumiteszt lesz a fiatal pilóták tesztjéből

A Formula-1-es csapatoknak lehetőségük lesz versenypilótáikat használni a júliusban megrendezésre kerülő Fiatal Pilóták Tesztjén, így segítve a Pirelli gumiproblémájának megoldását.

Négy pilóta abroncsa durrant el a Brit Nagydíjon, komolyan megkérdőjelezve a gumik biztonságosságát.

A sport érdekeit figyelembe véve az FIA elnöke, Jean Todt közölte, hogy a versenyzők is segíthetik a Pirelli munkáját, azonban a Nemzetközi Bíróság döntése értelmében a Mercedes nem vehet részt a teszten.

“Célunk, hogy biztosítsuk a Formula-1 biztonságát és úgy gondoljuk a silverstone-i balesetek komoly biztonsági aggodalmat jelentenek a pilóták számára” – közölte Todt. “Ezért úgy döntöttünk, módosítjuk a Fiatal Pilóták Tesztjét, lehetőséget biztosítunk a csapatoknak arra, hogy versenyzőiket használják gumifejlesztési munkára, segítve a Brit Nagydíjon felmerült problémák megoldását. Úgy gondolom tökéletes ezt a munkát azon a pályán elvégezni, ahol felmerültek a problémák. Szükséges a 2013-as Műszaki Szabályzat 12.6.3-as cikkelyének szöveges megváltoztatása. Biztosítani kell azt, hogy a gumispecifikációk módosítását a bajnokság során a csapatok egyhangú hozzájárulása nélkül is el lehessen végezni. Ez lehetőséget biztosít az FIA-nak arra, hogy a szükséges lépéseket meg tudja tenni a biztonság érdekében. A megváltozott körülmények ellenére a sport érdekeit szem előtt tartva a Nemzetközi Bíróság döntése értelmében a Mercedes AMG Petronas F1 Team elfogadta, hogy nem vesz részt ezen a teszten,. Közben az FIA arra kérte a Pirellit, hogy biztosítsa, nem ismétlődnek meg a hasonló gumiproblémák a hétvégi Német Nagydíjon, vagy az azt követő versenyeken.”

A Fiatal Pilóták Tesztjére július 17-19 között Silverstone-ban kerül sor, de lehetőség van a gyakorlás egy nappal történő meghosszabbítására.

Sophie