Häkkinen: A 2013-as bajnoki küzdelem még nyitott

mika

 

A kétszeres finn világbajnok, Mika Häkkinen szerint még egyáltalán nem olyan biztos, hogy a Red Bull és Sebastian Vettel idén negyedszerre is elhódítja a világbajnoki trófeát. Gondolja mindezt annak ellenére, hogy Vettel négy futamot megnyert a kilencből, míg legfőbb riválisai Kimi Räikkönen csak egyszer, Fernando Alonso pedig csak kétszer tudott győzni. Häkkinen szerint az idei év különösen kiszámíthatatlan, ezért nem lehet semmit készpénznek venni és az évad második felében akár meg is változhatnak az erőviszonyok.

 

„A harc a világbajnokságért még nyitott és nagyon izgalmas a szurkolók számára. Sebastian Vettel remek munkát végez, de Kimi is, míg Alonso nem tűnik olyan erősnek, mint amilyen szeretne lenni – mondta Häkkinen a champiomat.com-nak adott nyilatkozatában. – Tapasztalatom szerint, ha az autó jól működik az alacsony és nagy sebességű pályákon is, akkor az csodálatos. De ha csak nagy sebességen végez jó munkát, akkor azzal nem lehetsz eredményes, mert minden pálya más. Mindent összevetve ez egy rendkívül érdekes év. A Red Bull már három világbajnokságot nyert egymás után, és nagyon magabiztosak. A csapat erős és szilárd pénzügyi szempontból is, valamint a tervezőjük is kiváló munkát végez. Legyőzni egy ilyen csapatot borzasztó nehéz. De várjuk ki, hogyan alakulnak az erőviszonyok a bajnokság második felében.”

 

Häkkinen az interjúban beszélt arról is, hogy a Pirelli abroncsaival felmerült problémák nem tettek jót a sportnak. „Úgy gondolom az idei év eddig nagyon érdekes. Nyilvánvalóan a gumik ártottak egy kicsit a sportnak. A csapatok és a pilóták folyamatosan az abroncsokról beszélnek – ez egy örökérvényű gond. De a silverstone-i verseny szörnyű volt a felrobbanó gumik miatt és sok veszélyes szituációt eredményezett. Ettől vált igazán nehézzé a verseny.”

 

Az interjú során a McLaren volt pilótája azt is elárulta, hogy meglepte a Mercedes idei erős szereplése. A tavalyi gyenge év után a csapat idén már három futamot megnyert, Nico Rosberg Monacóban és Nagy-Britanniában, Lewis Hamilton pedig Magyarországon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. „Igen, nagyon meglepődtem a teljesítményükön. Mielőtt elkezdődött az idei évad, azon gondolkodtam vajon mi lesz velük, és nem voltam benne 100%-ig biztos, hogy mindezt el tudják érni. De nagyon jó munkát végeztek. Ross Brawn ismét megmutatta mire képes és nagyon örülök nekik, Lewisnak és Nicónak is. A szezon még nyitott, legalábbis abban az értelemben, hogy mit tudnak még elérni…” – Zárta le végül a beszélgetést Häkkinen.

 

Sophie