Hivatalos: Év végén Webber távozik a Formula-1-ből

A Red Bull pilótája, Mark Webber bejelentette, a szezon végén befejezi Formula-1-es pályafutását és a Porsche új sportautó programjához csatlakozik a World Endurance Championship bajnokságban, illetve a 24 órás Le Mans-i futamon is rajthoz áll.

Webber 2002-ben mutatkozott be a Minardinál a Formula-1-ben, 2007 óta a Red Bullt erősíti, eddig kilenc futamot tudott megnyerni. Az ausztrál pilóta távozásával a Red Bullnak új versenyzőt kell keresnie 2014-re Sebastian Vettel mellé.

“Számomra megtiszteltetés, hogy csatlakozhatom a Porsche-hoz, amely Le Mansba tér vissza, valamint a sportautó világbajnokságba és a csapat tagja lehetek” – mondta el Webber. “Gyártóként a Porsche versenytörténelmet írt és kimagasló technológiát mutat és teljesítményt nyújt. Várom már az új kihívást a Formula-1 után. A Porsche kétségtelenül nagy célokat tűz ki. Már várom, hogy a világ legjobb sportautóit vezethessem.”

A 36 éves Webber a Red Bull korábbi fejlesztési pilótájának, Neel Janinak csapattársa lesz a Porsche LMP1-es csapatánál, Timo Bernhard és Romain Dumas mellett. Az ausztrál pilóta számára nem szokatlan a sportautó versenyzés, 1998-1999-ben a Mercedesnél vezethetett ilyen autót.

Webber Formula-1-es távozása már régóta a levegőben lógott és különösen akkor erősödtek fel a pletykák, amikor márciusban a Maláj Nagydíjon Vettel felrúgva a csapatutasítást megelőzte az ausztrál pilótát és megnyerte a versenyt.

A csütörtöki bejelentéssel tovább erősödnek a pletykák arról, ki lehet Webber utódja. Habár már a lotusos Kimi Räikkönent is összehozták az üléssel, a Red Bull számos lehetőség közül válogathat, így számításba kell venniük a Toro Rossónál versenyző Daniel Ricciardót és Jean-Eric Vergne-t is.

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif