Hivatalos: Kvyat lesz Vergne csapattársa

A Scuderia Toro Rosso bejelentette, hogy Daniil Kvyat lesz 2014-ben Daniel Ricciardo utódja, aki az Infiniti Red Bul Racing csapathoz szerződik. Kvyat, a Red Bull Junior program tagja lesz így Jean-Eric Vergne csapattársa. Az idei évben a 19 éves orosz pilóta – aki Rómában él – a GP3 és a Formula-3 szériában áll rajthoz.

“Örömmel folytatjuk irányvonalunkat, pilótákat hozunk fel a Red Bull Junior programból. Daniil nagyon tehetséges pilóta, amely látszik junior kategóriákban elért eredményeiből” – mondta el a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost. “Nagyon sikeres volt a gokartban és 2012-ben a Formula Renault 2.0 bajnoki címét szerezte meg hét győzelemmel. Az idei évben hat versenyen állt rajthoz az európai Formula-3-as bajnokságban, egy győzelmet, öt pole pozíciót és öt dobogós helyezést szerzett. Emellett még esélye van arra, hogy megnyerje a GP3-as bajnokságot, mivel csak hét pont a hátránya az élen állóval szemben. Lenyűgözte csapatunkat erős teljesítményével és nagyon informatív műszaki visszajelzéseivel a silverstone-i Fiatal Pilóták Tesztjén. Ez azt feltételezi, hogy alapképességei rendben vannak. Daniil minden tapasztalatunkat felhasználva a lehető legjobban kezdheti meg Formula-1-es pályafutását.”

“Ez fantasztikus hír, egy álom válik valóra, szeretnék ezért köszönetet mondani a Red Bull-nak és a Toro Rossónak, amiért megadták számomra ezt a felbecsülhetetlen lehetőséget” – közölte Daniil Kvyat. “Mióta elkezdtem gokartozni, szerettem volna a Formula-1-be kerülni és most, ez a kívánság a jövő évben valósággá válik. A Toro Rosso csapattal már rövid munkakapcsolatban álltam, amikor a silverstone-i teszten vezethettem náluk, nagyon élveztem ezt a lehetőséget. Biztos vagyok benne, az a tény, hogy Olaszországban lakom és beszélek olaszul segít a gyors beilleszkedésben.”

Daniil Kvyat mint minden versenyző gokartban kezdte pályafutását. Oroszországban és Olaszországban gokartozott, harmadik lett a KF3 Európa-bajnokságban, második a WSK International Seriesben.

Kvyat formulaautózással 2010-ben kezdett el foglalkozni, az európai Formula BMW szériában 10. helyen zárta az évet, a brit Formula Renault Winter Series-ben a negyedik lett. 2011-ben a Formula Renault 2.0 Eurókupában harmadik, a Formula Renault 2.0 NEC-ben a második lett. 2012-ben is a Formula Renault mezőnyét erősítette az orosz pilóta. Az Eurókupában a második lett, míg a Formula Renault 2.0 Alps bajnokságot megnyerte. A 2013-as szezont a GP3 szériában teljesíti, jelenleg a második helyen áll.

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif