Június 20-án lesz a Pirelli-Mercedes tárgyalás

pirelli

 

A Nemzetközi Bíróság bejelentette, hogy június 20-án lesz a meghallgatás melynek során kiderül a bíróság állásfoglalása a Barcelonában végzett három napos Mercedes-Pirelli tesztről.

 

A bíróság arról határoz, hogy megszegte-e a csapat a forma-1 sportszabályzatát, ami kimondja, hogy az éves fiatal pilóták tesztjén és a korlátozott, egyenesben végzett aerodinamikai munkán kívül mindenféle évad közbeni teszt tiltott.

 

A Nemzetközi Bíróság a FIA új bírói testülete, amit 2010-ben hoztak létre. 12 döntéshozóból áll, és olyan ügyek kerülnek hozzájuk, amelyekben a versenybírák nem képesek döntésre jutni.

 

A hivatalos bejelentés szerint a Monacói Nagydíj versenybírái jelentették a FIA-nak az aggodalmukat a Pirelli tesztje miatt, amiben a Mercedes csapat vett részt 2013. május 15. és 17. között. A történethez hozzátartozik, hogy az esetet a Red Bull és a Ferrari jelezte a versenybíráknak.

 

Ezután vizsgálat alá vonták a Ferrari tesztjét is, ami 2013. április 23-24 között volt, de ezt az ügyet már lezárták: a Ferrari nem vétett a sportszabályzat ellen, mert a teszten a csapat a 2011-es autót használta, és ezt megengedi a szabályzat (csak az idei autót nem lehet használni).

 

A Mercedes-t és a Pirellit is előzetesen kihallgatta a bíróság és ezután hozták meg döntésüket, miszerint beidézik őket a meghallgatásra, ami június 20-án lesz Párizsban.

 

A Nemzetközi Bíróság döntését a meghallgatás után hivatalosan is kihirdetik, amiről természetesen mi is be fogunk számolni.

Sophie