Kimi Räikkönen – Javulni kell az időmérő edzésen

kimi

Kimi Räikkönen az utóbbi versenyeket rendre a szombati időmérőedzésen rontja el. Ennek okát valószínűleg még ő sem tudja, de azon dolgozik, hogy ezúttal igazán jó kvalifikációt tudhasson maga mögött. Az indiai Buddh International pályán másodszor fog versenyezni a Lotus pilótája, a tavalyi futamot a hetedik helyről várta és ugyanebben a pozícióban is intették le. Räikkönen szerint a rossz beállításoknak köszönhették ezt az eredményt. A finn pilótát a csapat hivatalos honlapján kérdezték a két héttel ezelőtti Japán Nagydíjról, eredményeiről és esélyeiről a soron következő indiai versenyen:

Mi a véleményed az indiai pályáról?

Kimi Räikkönen: Egész érdekes, a modern pályák közül a jobbak közé tartozik. Eléggé hasonlít Koreához: hosszú egyenesek, nem túlságosan nehéz kanyarok és kemény féktávok. Nem olyan technikás, mint Korea, ami szintén új pálya volt számomra tavaly, de jó. Mindig remek olyan új helyszínekre ellátogatni, mint India. Nyílván jó pálya egy gyors autóval, amikor mindenki előtt vagy.

Milyen volt az eddigi egyetlen versenyed Indiában?

Kimi Räikkönen: Rendben volt, de lehetett volna jobb is. Tavaly szenvedtünk egy kicsit a tapadás hiánya miatt, és megnehezítettük a saját dolgunkat azzal, hogy megváltoztattuk a beállításokat az időmérő előtt. Ezek után már semmit sem tehettünk vasárnap. A versenyen elég sebességünk lett volna az élen állókkal harcolni, de beragadtunk lassabb autók mögé, és lehetetlen volt az előzés. Emlékszem, hogy sok időt töltöttem Felipe mögött, próbáltam megelőzni és ez nem ideális.

Sok mindent láttál Indiában?

Kimi Räikkönen: Nem. Először jártam az országban és az időm legnagyobb részét a paddockban és a hotelben töltöttem. Csak versenyezni jöttünk az országba, és India egyébként is hatalmas! Nagyon szeretem az indiai ételeket, igazán élveztem őket tavaly.

Japánban egyszerű versenyed volt?

Kimi Räikkönen: Úgy mondanám; eléggé átlagos verseny volt, de legalább szereztünk pár pontot. Borzalmas rajtom volt, ahol kipörögtek a kerekeim és vesztettem pár pozíciót. Ez nem volt megfelelő, mert forgalomba kerültem, de sikerült visszaszereznem pár helyet a verseny végéig.

A japán hétvége folyamán arról beszéltél, hogy az autó számodra sokkal jobb, mint volt. Ez pozitívum a négy versenyre, ami még vissza van?

Kimi Räikkönen: Az autó elég erős volt a suzukai hétvége során és előre léptünk vele. Még mindig nem olyan, mint szeretném és próbálunk megszabadulni az alulkormányzottságtól, amit ki nem állhatok. Japánban nem igazán tudtuk megmutatni az autó potenciálját, mert beragadtam lassabb autók mögé. Az utolsó kiállás után, nem volt előttem senki és az autó is sokkal jobban működött. Jól mentem a verseny végső etapjában és elégedett voltam vele.

Szép előzéseket láthattunk tőled…

Kimi Räikkönen: Sajnos, ha nem jó eredményt érsz el az időmérőn, vasárnap nehezebb dolgod van. Nem egyszerű Suzukában előzni, és az egyenesekben sem voltunk elég gyorsak, ami bonyolultabbá tette a helyzetet, de így is sikerült megelőznöm pár embert, ami fontos volt a lassú rajt után. Hülkenberget sikerült a sikán felé megelőzni, ami különbséget jelentett. Megtettünk minden tőlünk telhetőt.

Mi a cél Indiában?

Kimi Räikkönen: Remélhetőleg végre sikerül összehozni egy jó időmérőedzést, mert az utolsó öt nem úgy alakult, ahogy akartam. Ha nem jön össze nehéz vasárnap délutánunk lesz, de természetesen keményen fogunk harcolni. Ha viszont jól alakulnak a dolgaink, sok mindent elérhetünk.

Sophie