Kimi Räikkönen – Valami rosszat tettem előző életemben?

raikkonen

A Lotus finn világbajnoka Németországban még sosem tudott nyerni, pedig idén már a 16. Német Nagydíján vesz rész. Ebben az országban valahogy elkerülte őt a szerencse; négyszer volt pole pozícióban, viszont hatszor valamilyen probléma miatt fel kellett adnia a versenyt. Idén lehet javítani a statisztikán: a Lotus erre a pályára is fejlesztéssekkel érkezett, amikkel szeretnének visszakerülni a dobogóra. Kimi ezen kívül beszélt még a Nürburgring régi vonalvezetéséről, és arról is, hogy milyen autóra van szükség a győzelemhez. Nem mellesleg az új frizurája is szóba került…

 

Mi a helyzet Németországgal; nincsenek túl jó eredményeid itt, miért?

Nem tudom. Valami rosszat tettem előző életemben? Mindig élveztem Németországban versenyezni, de a helyzet az, hogy a szerencse itt sosem az én oldalamon állt és valami mindig meggátolt a győzelemben. Négy pole pozícióm volt, ami mutatja a tempóm német földön, de hat kiesésem is volt ezeken a versenyeken, amiket nem akartam.

 

Nagyobb kihívás úgy a forma-1-ben versenyezni, hogy 16 Német Nagydíjjal a hátad mögött még egyszer sem sikerült nyerned?

Nem igazán. Egy verseny csak egy verseny, és mindegyiken megteszel minden tőled telhetőt. Sajnos a két legutolsó pálya – Nürburgring és Hockenheim – nem voltak túl kedvesek hozzám, de mindegyiket szeretem és mindegyiken nagyon versenyképes voltam; legalábbis a sebesség kérdésem, ha nem is az eredmény tekintetében. Nagyon jól mentem a Nürburgringen, csak még sosem nyertem. Néhányszor vezető helyről kellet kiállnom, ami mindig rossz érzéssel tölti el az embert. Remélhetőleg ezúttal végre mindent helyre tehetek. Tavaly az első háromban voltunk Hockenheimben, úgyhogy várjuk ki a végét és megnézzük, hogy alakult a nürburgringi verseny, először ezzel a csapattal.

 

Milyen a Nürburgringen versenyezni?

Egészen remek, de talán jobb volt a régi vonalvezetés. Jól mehetünk itt, de tény, hogy egy igazán jó autóra van szükséged, hogy versenyképes lehess. Legfőképpen jó tapadás kell a kanyarok kijáratánál és egy stabil autó a fékezéseknél. Ezeken a területeken elfogadható a teljesítményünk. Megvannak a gondjaink hűvösebb időben és sajnos a Nürburgring általában nem olyan meleg. De majd meglátjuk, mit tudunk kihozni ebből a versenyből.

 

Mi a cél a hétvégén?

Sosem ígérünk semmit előzetesen. A dobogó pozitív eredmény lenne és egy lépés a jó irányba. Silverstone-ban elvétettük ezt, és jó lenne visszatérni a top helyezettek közé. Az évad még hosszú és a bajnokságot vezetők előttünk járnak. Reálisan nézve annyit tehetek, hogy minden egyes versenyen a lehető legjobb leszek.

 

Elmondod nekünk a hajad történetét?

Nem. De ha dobogóra állok Németországban, látni fogjátok.

 Sophie