Kimi Räikkönent nem lepte meg a dobogó

kimi

Két hete Szingapúrban a hetedik sorból indulva lett a harmadik, a hétvégi Koreai Nagydíjon pedig a kilencedik helyről rajtolva sikerült felérnie a finn bajnoknak a második helyre… Ha ez így megy, akkor vajon megnyeri a Japán Nagydíjat? Ezt a kérdést nem tették fel neki a vasárnapi futam után, de sok minden mást is megtudhattunk Kimi yeongami élményeiről.

 

Ismét egy fantasztikus második hely; elégedett vagy – esetleg meglepett – ezzel az eredménnyel? Messziről értél fel a dobogóra…

Kimi Räikkönen: Szingapúrban is sikerült ilyen teljesítményt nyújtanunk és már előtte is volt párszor ilyen, úgyhogy nem vagyok igazán meglepett. A második hely rendben van és jó eredmény a csapatnak, de azért vagyunk itt, hogy nyerjünk és előreküzdeni magad hátulról egy rossz rajthelyről semmiképpen sem nevezhető ideálisnak.

Mit gondolsz, mi volt a verseny kulcspillanata számodra?

Kimi Räikkönen: A rajtom nem volt rossz. Ugyan az első kanyarban vesztettünk egy kicsit, de sikerült is visszaszereznem azt az egy helyet a hármas kanyarban. Nagy hasznát vettük a biztonsági autónak, mert a harmadik helyre kerültünk, szóval segített nekünk. Az emberek azt gondolhatják, hogy szerencsénk volt, de néha az ilyen dolgok melletted vannak, néha meg ellened. A biztonsági autó előtt is szereztünk pozíciókat, és ha nem lett volna meg a kellő sebességünk, akkor nem tudtuk volna kihasználni a helyzetünkből fakadó előnyöket. Láthatta mindenki, hogy a vége felé is megvolt a kellő tempónk, hogy magunk mögött tartsuk a többieket, szóval azt hiszem megérdemeltük ezt az eredményt.

Ha már szóba került a biztonsági autó: szorosnak tűnt a helyzet közted és Romain között, amikor újraindították a versenyt…

Kimi Räikkönen: Gondolom elég szoros volt, de mindketten rendben voltunk. Gyakorlatilag nekem adta a helyet egy hibával a kör végén és tudtam, hogy a hármas kanyarban sárga zászló van érvényben, ezért ha meg tudom előzni az egyes kanyarban, akkor nem tud majd visszatámadni. Nem volt túl bonyolult, elég keményen védekezett, de végül sikerült megelőznöm.

Egyértelműen látszott, hogy sokkal kényelmesebben érzed magad az autóban, mint a hétvége többi részén. Mit gondolsz, miért?

Kimi Räikkönen: Az időmérőn tapasztalt probléma vasárnap nem volt olyan rossz, de úgy tűnik mindig ez a helyzet: jobban teljesítünk a versenyeken, mint szombatonként. Azt hiszem, most már értem, miért szenvedünk kicsit egy körön; ez különböző apró dolgok keveréke és talán arra lenne szükségünk, hogy bizonyos dolgokat máshogyan csináljunk a hétvége elején. De ez nem olyan dolog, hogy hirtelen elvesztünk egy másodpercet az időmérőn, és azt nem hozhatjuk vissza. Nehezebbé teszi az életemet, ez tény, de a versenyzés már csak ilyen és azon dolgozunk, hogy fejlődjünk az utolsó néhány versenyre.

Ha jobban sikerül az időmérőd, le tudtad volna győzni Sebastian Vettelt?

Kimi Räikkönen: Az időmérőm rémes volt, de nehéz megmondani, hogy egy jobb rajthellyel másabb lett volna az eredmény vagy sem. Sebastian gyorsabb volt, mint mi a verseny vége felé; nem nagyon, de egy kicsit biztosan és az abroncsai is újabbak voltak ezért úgy gondolom nagyon nehéz lett volna bárhogyan is elkapni őt. Közelebb voltunk a Red Bullhoz, mint az elmúlt versenyeken, de nem elég közel…

Gondolod, hogy megvan az autóban a potenciál, hogy tovább növeld győzelmeid számát még a szezon vége előtt?

Kimi Räikkönen: Ha javítani tudunk a szombati teljesítményünkön, akkor lesz esélyünk, ezért mindent meg fogunk tenni, és majd meglátjuk mire lesz elég.

Sophie