Lotus – A Red Bull is legyőzhető

lotus

 

A Lotus csapat ismét erős hétvégét teljesített a Magyar Nagydíjon, de a csapatfőnök Eric Boullier és a pályán végzett munkáért felelős igazgató Alan Permane sem volt teljesen elégedett. Mindketten megvédték a csapat francia pilótáját Romain Grosjeant, aki áthajtásos büntetést kapott egy lenyűgöző előzésért. A Lotus vezetői szerint, ha ez az ítélet nem születik meg, akkor mindkét autóval a dobogón álltak volna.  Így viszont Romain végül a hatodik helyen végzett, míg a csapat másik pilótája Kimi Räikkönen második lett, egy két kiállásos boxtaktikának, és kíméletes vezetési stílusának köszönhetően. A csapat legnagyobb öröme, hogy az autó a Hungaroringen is gyors volt, és bár tisztában vannak vele, hogy lesznek az évad második felében olyan pályák, ahol nehéz dolguk lesz, azért bíznak benne, hogy megverhető a Red Bull.

 

Eric Boullier:

„Egy újabb erős eredmény Kimitől. Nagyon jól versenyzett és egy remek taktikával képes volt felállni a dobogóra. Romainnek nem volt ilyen szerencséje, nem tudta elég gyorsan megelőzni Fernandót, ami sok idejébe került, ráadásul kapott egy áthajtásos büntetést is, ami egy jó eredménytől fosztotta meg őt. Szép előzést hajtott végre egy olyan pályán, ahol nehéz előzni és nem tudott volna máshova menni. Számunkra a versenybírák büntetése túlságosan szigorú. A hétvége legfontosabb üzenete, hogy az autó sebessége jó. Ez a pálya nagyon különleges, és úgy vélem lesznek olyan helyszínek, ahol nehezebb dolgunk lesz, de biztos vagyok abban, hogy folyamatosan a dobogóért fogunk harcolni, minden egyes versenyhétvégén, a szezon második felében. A Red Bull messze van tőlünk, de ma megmutattuk, hogy le lehet őket győzni és szeretnénk végig nyomás alatt tartani őket.”

 

Alan Permane:

 

„Remek versenyt láthattunk Kimitől, mint mindig. Eredetileg három kiállást terveztünk, de ahogy elkezdődött a versenyt láttuk, hogy a két kiállás jobb lehetőségeket tartogat ezért váltottunk. Kimi nagyszerűen vezetett, vigyázott az abroncsokra, miközben pontosan olyan tempót autózott, amire szükségünk volt a megfelelő időben. Jutalma az összetettbeli második hely lett a pilóták versenyében. Nagyon sajnálom Romaint, szerintem nagyon szigorú büntetést kapott egy fantasztikus előzésért. Igen, lement a pályáról, de nem volt más lehetősége. Egyértelműen tiszta versenyzésnek tűnt számomra; ha nem lett volna az áthajtásos büntetés, mindkét autónk ismét a dobogón lehetett volna.”

 

Ricardo Penteado, Renault:

 

„Nagy elvárásaink voltak egy erős időmérőedzés után. Kimi fantasztikus versenyt futott egy agresszív két kiállásos stratégiával, amivel sikerült a második helyen végeznie. Romain egész hétvégén nagyon gyors volt, de a büntetése megfosztotta őt a dobogótól. A teljes verseny alatt sikerült ellenőrzésünk alatt tartani a motorok hőmérsékletét, ezzel megint bizonyítottuk, hogy a Lotus-Renault csomag igazán gyors. Nagyon jól jön a nyári szünet, de várjuk már, hogy visszatérhessünk a pályára Spa-ban.”

 Sophie