Magyar Nagydíj előtti interjú Kimi Räikkönennel

raikkonen

A 2007-es finn világbajnokról mindenki tudja, hogy nem a szavak embere, de talán tömör és igaznak hangzó mondatai miatt olyan nagy a népszerűsége. Most, hogy közeledik a Magyar Nagydíj, a Lotus versenyzője, nem mondta, hogy pont a magyar pálya lenne a kedvence, és nem beszélt arról sem, hogy meg tudja-e nyerni a vasárnapi futamot. Azt viszont megtudhatjuk tőle, hogy mi kell a Magyar Nagydíj megnyeréséhez, és a legutóbbi versenyről is esett egy-két szó. Tavaly a Lotusok jól mentek a Hungaroringen, Kimi az ötödik helyről indulva a második helyen végzett Lewis Hamilton mögött, és csapattársa Romain Grosjean is felállhatott a dobogóra, ezért az esélyeik mindenképpen jók. Az időjárás most is melegnek ígérkezik, egyelőre eső nélküli hétvégére számítanak a meteorológusok, ami szintén jó hír a Jégembernek és csapatának.

Mitől lesz jó egy hétvége Magyarországon?

Kimi Räikkönen: Túl sokszor lettem második Magyarországon ahhoz, hogy tudjam milyen fontos elsőnek elfordulni az egyes kanyarban a rajt után. DRS ide vagy oda, sosem egyszerű előzni a Hungaroringen. Egy jó hétvégéhez erősnek kell lenned mindhárom szabadedzésen, az időmérőn és tökéletesen kell rajtolnod a versenyen.

De 2005-ben a negyedik helyről indultál és mégis nyerni tudtál, ezzel ez az egyetlen győzelmed a Hungaroringen.

Kimi Räikkönen: Egy nagyon jó rajttal az első kör végén már a második helyen voltam és innentől minden simán ment.

Milyen a hangulat a Hungaroringen?

Kimi Räikkönen: Mindig remek érzés Magyarországra menni. Nem tartozik a legnehezebb pályák közé, de nagy kihívást jelent, mivel rendszerint eléggé meleg van, ami megerőltetővé teszi a futamot. Idén a hőség eddig a segítségünkre volt, ezért most is megkönnyítheti számunkra a versenyt, de csak ha nyersz, akkor nem szenvedsz a hőségtől.

Melyek a legfontosabb elemek egy gyors autóhoz a magyar pályán?

Kimi Räikkönen: Egy gyors autó. Annyira lassú és kanyargós a pálya, hogy két dolog az, ami igazán lényeges: legyen jó a tapadás és az autó könnyedén kanyarodjon. Ha ezekkel rendelkezik az ember, akkor erős autója van a versenyre.

Mi a titka egy jó rajtnak ezen a pályán?

Kimi Räikkönen: Nyilván az időmérő edzésen kell az élre kerülnöd, emellett fontos az is, hogy elkerüld a pálya poros részét a rajtrácson. Ha megnézed, az idei szezon során a versenyek nagy részén úgy tűnik igazán hátrányt jelentett a pálya koszos feléről indulni.

Számos tekintetben ezt a futamot tekintik a hazai versenyednek.

Kimi Räikkönen: Sokszor hívják a magyar futamot Finn Nagydíjnak. Sok finn jön el erre a versenyre minden évben, és jó látni a lengedező kék-fehér zászlókat.

Milyen gondolataid vannak a Német Nagydíjon elért második helyezés után?

Kimi Räikkönen: A pontok jól jöttek és erős volt az autó. Ezúttal is láthattuk, hogy a melegebb idő kedvez nekünk és általában forróság van Budapesten, ami jó lehet nekünk. De persze ezt biztosan addig nem tudod, amíg be nem ülsz az idei autóba és körbe nem mész a pályán. Németországban nem működött a rádióm és beragadtam a Mercedes mögé, ami nem segítette a versenyem. Az autók teljesítménye közel volt egymáshoz és könnyebb a Nürburgringen előzni, mint a Hungaroringen, ezért jól kell sikerülnie az időmérőnek.

Segített volna, ha az utolsó kerékcserét kihagyjátok?

Kimi Räikkönen: Elég jónak tűntek a gumik, amikor kiálltunk lecserélni őket, de sosem tudhatod, mennyit bírnak, vagy mi történhet még a verseny során. Nem jött jól, hogy nem működött a rádióm, mert én hallottam, hogy a mérnökeim kérdezgetnek erről, de ők nem hallottak engem. Könnyű azt mondani, hogy „megcsinálhattuk volna”, de sosem tudhatod biztosan, csak ha előtte már kipróbáltad a stratégiát. Nagyon közel voltunk a verseny vége felé Seb-hez, és talán ha másképp döntünk, akkor sikerült volna kicsivel előtte végezni, és nem mögötte.

Magyarországon lehetséges a jobb eredmény?

Kimi Räikkönen: Nincs értelme spekulálni, mikor még ott sem vagyunk. Remélhetőleg olyan eredményt érünk el, amire számítunk. Jó lenne úgy elmenni a nyári szünetre, és feltölteni az elemeket, hogy erős eredményt érünk el, de ennél is lényegesebb, hogy minél több pontot szerezzünk.

Sophie