Menni vagy maradni? – Kimivel keményítene be a Ferrari 2014-ben

kimi

A monzai paddock a tegnapi nap folyamán lassan kiürült, de egy fokozatosan erősödő pletyka nem hagyja megnyugodni a kedélyeket a forma-1 világában: a német RTL, a BBC, a Bild és a nagy tiszteletben álló újságíró Michael Schmidt is arról számoltak be hétfőn, hogy Kimi Räikkönen már aláírt a Ferrarihoz.

Régóta lebeg a levegőben a finn világbajnok visszatérése korábbi csapatához, és úgy tűnik, holnap elérkezik az idő, amikor végre mindenki megtudhatja, mi az igazság. Vége lesz a találgatásoknak, melyek nagyon széles spektrumot öleltek fel az elmúlt hónapokban, ezért a külföldi sajtó csak “esztelen esztendő” névvel illeti a 2013-as szezon híreit, aminek központjában egyértelműen Kimi Räikkönen áll. A Ferrari holnap jelenti be 2014-es pilótapárosát – bár hozzá kell tenni, hogy egyes források csak a jövő hét elejére, mások pedig a Szingapúri Nagydíjra datálják a bejelentést. Ezzel egy időben viszont olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Kimi Räikkönen 48 órán belül döntést hoz, hol folytatja pályafutását jövőre. A két bejelentés nagyjából egybe esne, a kérdés csak az, ugyanarról fog szólni mindkettő, vagy sem.

A Der Spiegel német magazin már azt is tudni véli, hogy Räikkönen fizetése 20 millió euró lesz a Ferrarinál, és a Santander valamint a Shell dobta össze a pénzt Kiminek. A finn világbajnok szűkszavúan csak annyit mondott a sajtó munkatársainak: „Még semmit nem tudok. De amint megtudok valamint, el fogom mondani nektek is.”

Felipe Massa a vasárnapi futam után elárulta, gyülekeznek a felhők Ferraris karrierje fölött: „Ez a verseny fontos volt, nem csak a Ferraris szerződésem miatt, hanem azért is, hogy megmutathassam más csapatoknak, mire vagyok képes.” – nyilatkozta a brazil pilóta a BBC-nek.

Fernando Alonso nem fűzött hozzá semmi érdemlegeset a hírekhez, de mondataiból kitűnik, ő legjobban annak örülne, ha Massa maradna. „Nagyon tisztelem Felipét. Nagyon profi és keményen dogozik a versenyhétvégéken és a szimulátorban is. Ha a csapat őt választja, elégedett leszek.”

A német Bild und Welt úgy értesült, hogy Fernado Alonso annyira elégedetlen Räikkönen érkezésével, hogy a Renault segítségével, akár a finn világbajnokot is válthatja a Lotusnál. Nagy meglepetésre mikor erről kérdezték Elic Boulliert, a Lotus csapatfőnökét, a következő választ adta: „Ha Fernando bekopogtat az ajtónkon, kinyitom neki, és válaszolok. Csak abban reménykedem, hogy meg tudom fizetni őt.” A csapat pénzügyi hátteréről, elárulta a Renault-val és a Totallal szeretnének partnerkapcsolatokat kialakítani, hogy elkerüljék a jövőben az olyan incidenseket, mint a kifizetésekben tapasztalt késések – több alkalommal is előfordult ugyanis, hogy Kimi Räikkönen csak késve kapta meg fizetését.

A hírek egy részét úgy tűnik a paddockban is komolyan veszik, hiszen a Red Bullos Dr. Helmut Marko és az 1978-as világbajnok Mario Andretti is reagált a pletykákra. Helmut Marko szerint: „Ha igazak a hírek, akkor nehezebb lesz megszereznünk a konstruktőri bajnoki címet, vagy egymást fogják széttépni. Várjuk ki és meglátjuk.” Andretti, aki a hetvenes évek elején a Ferrarinál versenyzett, megkérdőjelezi a híreket, és szerinte nem lenne jó ötlet Alonso mellé berakni a finn versenyzőt. „Elég régóta nem láthattunk két első számú pilótát a Ferrarinál. Elképzelni sem tudom, hogy ez működhetne, és nem hiszem, hogy Fernando örülne neki.” Azért valószínűleg sok mindenkit érdekelne, hogy egy ilyen páros működhet-e a gyakorlatban. Vajon a Ferrari elbírna két ilyen kvalitású versenyzővel? Ha igen, akkor akár a valaha volt legerősebb pilótapáros jöhetne létre.

Ha Räikkönen mégis maradna a Lotusnál, akkor a Ferrarihoz Nico Hülkenberg érkezhet, aki parádés alakítást nyújtott a hétvégi Olasz Nagydíjon. De akár a Lotus is leszerződtetheti Nicót, ha a finn pilóta aláírt a Ferrarinál. Szóval lehetőség van bőven, és mindenki kedve szerint válogathat az opciók között, egészen holnapig, amikor állítólag minden kiderül… Bár nem lennék meglepve, ha holnap mégsem érkezne semmilyen bejelentés.

Sophie