Montezemolo mégis távozik a Ferrari éléről

montezemolo

 

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén még azt nyilatkozta di Montezemolo, hogy három évig marad a vállalat élén, de ma a Ferrari hivatalos honlapján, egy érzelmes levélben az elnök elbúcsúzott mindenkitől és bejelentette lemondását.

A levél teljes szövege:

„A Ferrari fontos szerepet fog játszani az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Csoporton belül, mely hamarosan a Wall Street-i tőzsdére kerül. Ez egy új és nehéz szakaszt jelent, amelyet úgy érzem, a Csoport vezérigazgatójának kell irányítania.

Ezzel véget ér egy korszak és úgy döntöttem lemondok az elnöki tisztségről 23 csodálatos és felejthetetlen év után, melyek között voltak a hetvenes évek, amikor még Enzo Ferrari mellett dolgozhattam.

Mindenekelőtt a gyár, az iroda, a versenypálya és a piac kiváló dolgozóinak tartozom köszönettel, akik szerte a világban ott vannak. Ők voltak az igazi építőkövei a cég látványos fejlődésének, beleértve a rengeteg felejthetetlen győzelmet és azt, hogy a világ egyik legerősebb márkájává tették a Ferrarit.

Ezennel búcsúzom és köszönetet mondok még minden technikai és kereskedelmi partnerünknek, valamint az összes viszonteladónknak szerte a világban, a vásárlóinknak és a gyűjtőknek, akik szenvedélyében teljes szívvel osztozom.

De a gondolataim a rajongóknak is szól, akik nagy lelkesedéssel támogattak minket, különösen a Scuderia legnehezebb pillanataiban.

A Ferrari a legcsodálatosabb vállalat a világon. Nagy megtiszteltetés és egyben kiváltság is, hogy én vezethettem. Minden lelkesedésem és elkötelezettségem a Ferrarinak szenteltem az évek során. A családommal együtt ez volt, és továbbra is ez lesz a legfontosabb dolog az életemben.

Kívánok a részvényeseknek – különösen Piero Ferrarinak, aki mindig mellettem állt –, és mindenkinek a cégnél további sikereket, melyeket a Ferrari megérdemel.”

A távozás mindenképpen meglepőnek mondható, a háttérben állítólag egy ellentét áll a Fiat vezérigazgatója és Montezemolo között. Sergio Marchionne szeretné, ha a Ferrari növelné az eladások számát, és olyan márkákkal harcolna, mint a BMW vagy a Volkswagen. Montezemolo ezzel szemben szeretné, ha a Ferrari továbbra is exkluzív márka maradna. Egy ilyen ellentét nem igazán oldható meg, ezért elképzelhető, hogy tényleg ez áll „Il Presidente” távozásának hátterében. Természetesen a forma-1-es csapat idei gyenge szereplése sem erősítette meg Montezemolo pozícióját.

Montezemolo helyét Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler Automobile (FCA) vezérigazgatója veszi át októbertől

Sophie

One thought on “Montezemolo mégis távozik a Ferrari éléről

Comments are closed.