Nico Rosberg győzött Monacóban

mercedes12

Nico Rosberg sorozatban második győzelmét aratta Monacóban és visszavette első helyét a világbajnoki pontversenyben.
A német pilóta mind a 78 körben az élen állt és mercedeses csapattársa, Lewis Hamilton, valamint a Red Bull pilótája, Daniel Ricciardo előtt végzett a balesetekkel és a megbízhatósági problémákkal tarkított futamon.

Rosberg meg tudta tartani előnyét a rajtnál csapattársával, Hamiltonnal szemben, míg mögötte Ricciardo rosszul rajtolt, az ausztrált megelőzte csapattársa, Sebastian Vettel, valamint Kimi Räikkönen is – a másik ferraris, Fernando Alonso a hatodik helyre került.

A biztonsági autót a rajt után a pályára küldték, mert Sergio Perez és Jenson Button a Miraebau-nál összeakadtak, Perez a futam feladására kényszerült.

Adrian Sutil és Romain Grosjean a biztonsági autós fázis alatt kereket cseréltek – miután a francia pilóta defektet kapott.

Az újraindulásnál Vettel lelassult visszatért a boxba. A német pilóta arra panaszkodott, hogy a sebességváltó egyes fokozatba ragadt, majd visszatért a boxba és feladta a versenyt.

Rosberg és Hamilton a mezőnytől elszakadva egymást egy másodpercre követték. A német pilóta azonban próbálta csapattársa előtt növelni előnyét.

A biztonsági autó újra szerephez jutott a 25. körben, Adrian Sutil balesete után. A német pilóta több remek előzést bemutatott Romain Grosjeannal, Marcus Ericssonnal és Max Chiltonnal szemben, de a Nouvelle sikánnál elveszítette autója felett az uralmat és C33-as autója komoly sérüléseket szerzett.

Az élen állók a biztonsági autós fázis alatt kereket cseréltek és a sorrend nem változott. A boxutcában Jean-Eric Vergne-t Kevin Magnussen útjába engedték ki. Hamilton a kerékcserék után megkérdőjelezte a Mercedes stratégiáját, míg Räikkönen a lekörözött Marussiával ütközött a biztonsági autós fázis alatt. A finn pilótának újra ki kellett állnia kerékcserére, így a 14. helyre csúszott vissza, a harmadik helyet Ricciardo vette át.

Magnussen az újraindításnál megelőzte Vergne-t, de úgy tűnt, hogy ezt a biztonsági autós vonal előtt tette meg, ezért a francia pilótát visszaengedte maga elé. Vergne ugyan visszavette pozícióját Magnussentől, de a francia pilótát hamarosan kiszólították a boxutcába, mivel a korábbi balesetveszélyes kiengedésért áthajtásos büntetést kapott. A francia pilóta néhány körrel később STR9-esével félre állt, miután abból kék füst csapott ki.

Az élen a Mercedes párosa komoly előnyre tett szert Ricciardóval szemben, aki elszakadt a negyedik helyezett Alonsótól.

A mezőny végén a harc némi izgalmat hozott, Kamui Kobayashi Räikkönennel szemben védekezett, de végül a finn pilóta, valamint marussiás riválisa, Jules Bianchi is megelőzte őt, utóbbi a La Rascasse kanyarnál.

Valtteri Bottas a nyolcadik helyen haladt, Esteban Gutierrez helyezte azonban nyomás alá és pozíciójának megtartása érdekében még a sikánt is levágta. De ez semmit nem számított, mert a Williamsből füst csapott ki és 2014-ben a finn pilóta először adta fel a versenyt.

Bottas kiesésével Gutierrez örökölte meg a nyolcadik helyet, de a Sauber pilótája a La Rascasse kanyarnál a falhoz ért, autójával megpördült, a futam feladására kényszerült.

Hamilton a futam vége felé leszakadt Rosbergről, a brit pilóta bal szemének látászavaraira panaszkodott. Ricciardo körönként másfél másodpercet faragott hátrányából és utolérte a brit pilótát.

A páros forgalomba került, de előzés nem történt. Miután mindketten lekörözték Räikkönent és Magnussent, a két pilóta a Grand Hotel hajtűkanyarnál ütközött, a Marussia pilótája, Jules Bianchi került a nyolcadik helyre. A francia pilóta egyben tartotta autóját – eltekintve az öt másodperces stop-go büntetéstől.

Az élen Rosberg haladt át először a célvonalon Hamilton és Ricciardo előtt, a negyedik helyen Alonso, az ötödiken Nico Hülkenberg végzett. Jenson Button a hatodik lett, míg Felipe Massa a hetedik helyen zárt.

Bianchi a nyolcadik helyen ért célba, de a kilencedik helyre sorolják vissza, amint megkapja büntetését – ennek ellenére a Marussiának sikerült első Formula-1-es pontjait megszerezni.

Romain Grosjean és Magnussen fértek még be az első tízbe.

A futamot Daniil Kvyat is feladta, miután a futam elején az első tízben haladt, de gyorsan pozíciókat veszített.

Pastor Maldonado nem tudott elindulni a versenyen, a felvezető körben lefulladt autója.

A 2014-es világbajnokság következő versenyét, a Kanadai Nagydíjat június 8-án rendezik Montrealban.

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif