Räikkönen és Ricciardo két helyes rajtbüntetést kapott

raikkonen

A Lotus finn versenyzője, és a Torro Rosso ausztrál pilótáját két hellyel hátrébb sorolták, mert a Kanadai Nagydíj időmérő edzésén rosszul álltak be a sorba a boxutca kijáratánál.

 

Az eset azután történt, hogy Felipe Massa a Q2 végén a gumifalhoz csapta Ferrariját és a meg kellett szakítani a futamot. A piros zászló után mindenki felsorakozott a megszokott módon, de pár pilóta ahelyett, hogy a sorba állt volna, a sor mellé állt. A FIA versenybírái ezért két-két helyes rajtbüntetést szabtak ki a két pilótára.

 

Ez azonban csak egy-egy helyet jelent a rajtrácson, mert Räikkönen büntetését időben előbb szabták ki, és a két pilóta pont egymás mögül rajtolt volna a 9. és 10. helyről. Így Kimi a 9. helyről a 11-re került volna, de mivel utána megbüntették Ricciardót is, ezért egy hellyel előrébb kerül. Ugyanígy Dainel előre léphetett volna a 9. helyre, de őt is hátrasorolták két hellyel. Kicsit meghökkentő a szituáció, és kérdés van-e értelme, de a szabály, az szabály: nem abban a sorrendben hagyták el a boxutcát, ahogy megérkeztek oda, és nem a “gyors sávban” hagyták azt el.

 

A büntetés egyértelmű nyertese az eredetileg 11. helyről rajtoló Nico Hülkenberg, aki így a 9. helyről kezdheti meg a mai futamot.

Sophie