Räikkönen: Nem tudni mi lesz Ausztráliában

 

Néhány nap múlva megkezdődik a 2014-es szezon és várhatóan az autók már pénteken sok kört fognak megtenni a melbourne-i Albert Parkban.

Kimi Räikkönen számára több okból is különleges lesz a hétvége. A finn pilóta második alkalommal dolgozhat a Ferrari pilótájaként, legutóbb pedig tavaly megnyerte a futamot, ahogyan 2007-ben is, amikor bemutatkozott a Ferrarinál. Azzal, hogy első ferraris futamán győzni tudott, olyan nevekhez csatlakozott, mint Juan-Manuel Fangio, Mario Andretti és Nigel Mansell. Kimi Räikkönen után csak egyetlen pilótának sikerült első ferraris versenyén győznie, ő Fernando Alonso, jelenlegi csapattársa volt.

“Nagyon jól emlékszem első győzelmemre a Ferrarival” – mondta el Räikkönen. “Nem is kezdődhetett volna jobban hetedik évem a Formula-1-ben, mint egy domináns győzelemmel a pole pozícióból. Győzni mindig nagyszerű érzés számomra. Semmi nem lehet ennél jobb. Tavaly ismét sikerült győzni, amely természetesen meglepte az embereket, mert 2007-tel ellentétben a Lotusnál nem voltunk a favoritok között. Így ha a két ausztrál győzelmem össze kellene hasonlítani, akkor valahogy a tavalyi kissé nagyszerűbb a nehéz szezon előtti tesztidőszak után.”

“Ausztrália nagyszerű hely a szezon megkezdésére, Melbourne csodálatos város és nekünk, európaiaknak mindig különleges érzés a világ ezen részén lenni. Csak az időjárás nem mindig jó. Emlékszem, csak egy verseny volt, amikor végig napsütés volt. Természetesen sokkal jobban szeretem a száraz és meleg hétvégéket, különösen az idei évben a teljesen új autóval, de még több műszaki dolgot is meg kell érteni.”

Räikkönen az Albert Park pályán a szimulátorban már dolgozhatott, a 2014-es autók karaktere miatt azonban szokatlan helyzetekre számít.

“A pálya nem nehéz, utcai és állandó versenypálya kombinációja és a futam jól szervezett. Természetesen, ha az autó nincs jól kiegyensúlyozva, akkor az élet nehéz, mert sok időt veszíthetsz azokkal szemben, akik jó autóval rendelkeznek. Ha esik az eső, akkor a pálya nagyon, nagyon csúszik és a fehér vonalak veszélyesek.”

Az espoo-i születésű pilóta nem tud következtetést levonni a versenyre.

“Soha nem szoktam jósolni az idei évben még több oka van ennek. Ausztráliába teljesen új autókkal érkezünk és véleményem szerint minden nyitott, bármi megtörténhet. Maranellóban keményen dolgoztunk és az F14 T láthatóan jó autó, de a pálya majd megmondja, ki a leggyorsabb. Amikor elkezdünk körözni, kiderül hol állunk, lesz legalább némi adatunk a kiindulási ponthoz.”

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif