Ricciardo drámai nagydíjon szerezte meg első győzelmét

ricciardo

Daniel Ricciardo a Mercedes győzelmi sorozatát megszakítva megnyerte a Circuit Gilles Villeneuve pályán megrendezett Kanadai Nagydíjat.

Az első rajtsorból induló két Mercedes pilóta problémákkal küzdött, Ricciardo az első helyet két körrel a futam leintése előtt vette át Nico Rosbergtől.

A futam a biztonsági autó mögött ért véget, miután Sergio Perez és Felipe Massa óriási balesetet szenvedetett.

Hamilton jobban indult, de Rosberg tartani tudta pozícióját az első kanyar belső ívén, a brit pilótát lekényszerítette a pályáról, aki a harmadik helyre, Vettel mögé esett vissza.

A versenyzés csak néhány kanyarig tartott, a biztonsági autót a pályára kellett küldeni, miután a Marussia két pilótája egymásnak ütközött.

Max Chilton a hármas kanyar bejáratánál megcsúszott autójával és hozzáért Jules Bianchi Marussiájához, aki a falba csúszott. A francia pilóta balesete súlyos volt, de sérülés nem történt, Chilton pályafutása során először kényszerült egy futamot feladni.

Az újraindulásnál Hamilton elkezdte csökkenteni hátrányát Vettellel szemben és a 10. körben a sikánnál előzött is, így a brit pilóta Rosberg után mehetett.

Rosberg cserélt először kereket, majd egy körrel később Hamilton is érkezett, miközben mögöttük Fernando Alonso a kerékcserék során Jean-Eric Vergne elé ugrott és mindketten előnyt szereztek abból, hogy Massa szerelőinek a jobb első abroncs felszerelésével problémái adódtak.

A kerékcserék után Hamilton megkezdte hátrányának ledolgozását Rosberggel szemben, míg Vettel a szerelőinél még nem járt Nico Hülkenberg ellen próbálkozott a hajtűkanyarnál.

Hamilton folytatta hátrányának ledolgozását, a DRS zónában már az állítható hátsó szárnyat is használhatta, de Rosberg elfékezte magát a sikánnál és inkább úgy döntött, levágja a kanyart, ezzel a német pilóta több, mint egy másodperces előnybe került.

Hamilton gyorsan reagált, újra felzárkózott csapattársára, miközben a versenybírák Rosberg hibáját vizsgálták és a német pilótát az utolsó figyelmeztetésben részesítették.

Nem sokkal később mindkét Mercedes pilóta körönként három másodpercet veszített, Rosberg és Hamilton az erő hiányára kezdett panaszkodni.

Rosberg a 44. körben cserélt kereket, pozíciót veszített Massával szemben, majd a brazil pilóta az élre állt, amikor Hamilton egy körrel később szintén kiállt szerelőihez. A brit pilóta autójának nem sokkal később fékproblémája akadt és Hamiltonnak fel kellett adnia a versenyt, míg Rosberg visszavette az első helyet, amikor Massa másodszor is kiállt kerékcserére.

Húsz körrel a futam leintése előtt a Mercedes pilótája állt az élen, őt Perez, Ricciardo, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Massa és Alonso követte, az első és a nyolcadik helyezett között kevesebb, mint tíz másodperc időkülönbség volt.

Massa végül áthámozta magát Hülkenbergen és Bottason és elkezdett gyors köröket teljesíteni.

Rosberg tartotta az első helyét, miközben Ricciardo öt körrel a futam leintése előtt megelőzte Perezt. Az ausztrál pilóta ledolgozta hátrányát Rosberggel szemben is és két körrel a futam leintése előtt átvette az első helyet.

Az utolsó körben Massa megpróbálta megelőzni Perezt, de hibázott és a Force India hátuljába hajtott, a két pilóta a gumifalba csapódott. Massa a Williamsszel majdnem Vettelt is kiütötte, aki végül a harmadik lett.

Ricciardo pályafutása első Formula-1-es győzelmét aratta Rosberg és Vettel előtt. Jenson Button Hülkenberget megelőzve a negyedik lett, pontokat még Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen és Räikkönen szereztek.

A szezon következő versenyét, az Osztrák Nagydíjat június 22-én rendezik a Red Bull Ringen.

f1hungary.fw.hu

http://f1hungary.fw.hu/banner.gif