Romain Grosjean – Erősek lehetünk Indiában

gro

Romain Grosjean az utóbbi három versenyen mintha megtáltosodott volna és Kimi Räikkönen távozásával könnyen elsőszámú pilóta válhat belőle a Lotusnál. Ezért a fiatal francia mindent megtesz annak érdekében, hogy a Lotus meg is bízzon benne annyira, hogy előtérbe helyezze. Az elmúlt futamokon rendre veri csapattársát az időmérőedzéseken és Japánba már a futamon is eredményesebb volt. Az Indiai Nagydíjra készülődve Grosjean optimista, hogy a továbbra is ilyen formában tud maradni, és már nagyon várja első győzelmét. A Lotus F1 Team honlapjának mesélt indiai emlékeiről, és a két héttel ezelőtti dobogós helyezéséről:

 

Japánban nyújtott teljesítményed fantasztikus volt; hogy érzed magad a maradék négy verseny előtt?

Romain Grosjean: Nagyon jól érzem magam az autóban, és az önbizalmam egyre több és több. Boldog vagyok, hogy a csapat részese lehetek, ezért keményen dolgozom, hogy még jobb lehessek, azokon a területeken, amelyeken még fejlődnöm kell. Jó eredményekért szeretnék harcolni a szezon végéig.

Milyen volt a Japán Nagydíj rajtja?

Romain Grosjean: A rajtom fantasztikus volt; remek volt megelőzni mindkét Red Bullt és talán az egyik legszebb emlékem az idei évről. Láttam Markot a visszapillantó tükörben és érzékeltem, hogy nő a távolság, ami igencsak meglepett, így csak ordítoztam: “gyerünk bébi, gyerünk!” Az első kör után őszintén úgy éreztem ez az én napom, de az első győzelmem most már bármelyik pillanatban bekövetkezhet…

Mennyire vetted szélesre az autót, hogy a Red Bullok előtt tudj maradni?

Romain Grosjean: Sosem akarod átadni a helyed, de amikor az élen harcolsz, vagy a dobogóért küzdesz, azért mindig megtalálod a módját, hogy az autó szélesebbnek tűnjön, mint amilyen! Sebastian sokkal gyorsabb volt, mint én, de sikerült egy ideig magam mögött tartanom csak úgy, mint Markot. Sajnos a lekörözésekből rosszul jöttem ki, szerintem jobb eredményt érhettem volna el, ha ők nem zavarnak meg minket.

Mi a véleményed a Buddh International pályáról?

Romain Grosjean: Szeretem. 2011-ben, mint a csapat harmadik számú pilótája látogattam ki először a pályára, a felavató ünnepségre és tavaly versenyeztem rajta először. Az indiai pálya vonalvezetése jó egyvelege a különböző kanyaroknak és szintkülönbségek is akadnak bőven, ami mindig élvezetes. Vannak hosszú egyenesek, melyek széles kanyarokban végződnek, ezek jók az előzés szempontjából, de még így sem ez a legkönnyebb pálya az előzéshez. Aztán ott van a 10-es és 11-es kanyarkombináció, amely kicsit olyan, mint a nyolcas kanyar Törökországban, olyan mintha sosem érne véget. Elég jó móka a pályán körbemenni.

Milyen elvárásokkal érkezel Indiába?

Romain Grosjean: Az autónk jól működik jelenleg, ezért azt hiszem, erősek lehetünk. Mondhatjuk, hogy tavaly szenvedtünk egy kicsit ezen a pályán a tapadással és az autó megfelelő beállításaival, de remélem, idén jobbak leszünk. A gumiválasztás elég kemény volt 2012-ben, idén valamivel lágyabb, ami segíthet nekünk.

Indiáról mit gondolsz?

Romain Grosjean: Nagyon más élmény, mint a legtöbb ország, ahova ellátogatunk és jó látni az eltérő kulturális szokásokat.

A versenyzésen kívül mire fogsz figyelmet fordítani?

Romain Grosjean: Szeretek enni, ezért mindig megkóstolom a hely specialitásokat. Nagyon sok érdekes étel, fűszer és egyéb hozzávaló van Indiában.

Mennyire készülsz 2014-re?

Romain Grosjean: Jelenleg azon dolgozom, hogy a fennmaradó versenyeken a lehető legtöbbet kihozzam magamból és az autóból, azt hiszem ez a megfelelő hozzáállás. Amint vége az évadnak pihenek egy kicsit, feltöltődök, aztán visszatérünk a pályára, hogy teszteljük az új autót. Nagy kihívás előtt állunk az új szabályoknak köszönhetően. Új korszak kezdődik a sportban, ami nagyon izgalmas.

Sophie