Romain Grosjean – Lehet gondolkodni

gro

Romain Grosjean még nem versenyzett a Nürburgringen forma-1-es versenyautóval, de más kategóriákban már győzni is tudott. Érdekesnek tartja a Német Nagydíj idei helyszínét, és kicsit bánja, hogy nem volt módja a régi vonalvezetésű pályát kipróbálni. A francia pilóta izgatottan várja a hétvégi futamot, és szívesen válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

Mennyire szereted a Nürburgringet?

Elég jó a pálya, kedvelem. Érdekes egyvelege a kanyaroknak, ami azt jelenti, hogy lehet min gondolkodnod egy kör alatt; nagyon elfoglalt vagy a Nürburgringen. Az első része a pályának a mechanikai tapadáson áll vagy bukik és az egyes kanyar érdekes tud lenni a rajtnál, ha az emberek túl mélyen belemennek a kanyarba. Ez egyben jó előzési lehetőség is lehet a verseny során. Utána van néhány nagyobb sebességű kanyar a visszafordítóig – ami egy újabb hely az előzésre – aztán a pálya további része gyors. Jó egyensúlyra van szükséged, ezért úgy gondolom, jók lehetünk itt.

 

Milyen a múltad ezen a pályán?

Először fogok itt versenyezni a forma-1-ben, de már ismerem a pályát az F3 és a GP2-ből. 2011-ben versenyeztem itt utoljára a GP2 sorozatban – egyszer a pódiumon álltam, egyszer pedig nyertem, ezért a legfrissebb emlékeim a pályáról nagyon jók.

 

Szerettél volna a régi Nürburgringen versenyezni?

Nem akármilyen pálya, és biztos csodálatos lehetett rajta versenyezni. Elképzelni sem tudom, milyen lenne a mai forma-1-es autókkal versenyezni rajta. Kezdetnek képzeld csak el milyen sokáig tartana a megbeszélés a beállításról; átbeszélni az összes kanyart! A csütörtöki pályabejárás is nagyon sokáig tartana!

 

Jó volt először az idényben megverni Kimit a Brit Nagydíj időmérőedzésén?

Természetesen mindig gyorsabb akarsz lenni, mint a csapattársad, ezért jó volt előtte lenni a rajtrácson. Mindkettőnknek más fejlesztési csomagja volt, így jó dolog, hogy hasonló sebességet tudtunk autózni mindkettővel. Persze, szeretnénk még nagyobb tempót, de még lesznek új alkatrészek és még van mit tanulni az új fejlesztésekről is, így lehet bennünk még több potenciál.

 

Mit gondolsz, mit lehet elérni a következő néhány versenyen?

Van néhány új alkatrész az autón és jó a tempónk ahhoz, hogy erős eredményeket érjünk el. Az elmúlt versenyek nehezek voltak, bizonyos okokból kifolyólag, ezért ha a következő hétvégéken jók leszünk, erős eredményeket érhetünk el, és sok pontot szerezhetünk.

 

Mi a véleményed a jelenlegi gumihelyzetről?

Nos, úgy néz ki, eléggé elfoglalt leszek a Fiatal Pilóták Tesztjén, pár hét múlva, ha a versenypilóták is részt vehetnek rajta. Az biztos, hogy Silverstone-ban nagyon különös helyzet alakult ki, és tudom, hogy engem és Kimit is arra kértek, kerüljük el a rázóköveket, mert azt gondolták, ha használjuk őket bizonyos kanyarokban, azzal rontunk a helyzeten. Senki sem akar gumiproblémákat, és tudom, hogy minden csapat és a sport is azon dolgozik a Pirellivel, hogy rendbe hozzák a dolgot. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kielégítő megoldás születik.

Sophie