Romain Grosjean – Már közel az első győzelmem

gro

Romain Grosjean, a tavalyi év egyik olyan embere volt, akit a legtöbb szurkoló nem kiváló versenyzési képességeiről jegyzett meg, hanem inkább arról, milyen gyakran okoz balesetet. Erre a legdurvább példát közel egy éve a Belga Nagydíjon mutatta be, amikor a rajtnál szinte tömegkarambolt okozott, melynek során kiesett a bajnokesélyes Fernando Alonso és Lewis Hamilton is. Idén már sokkal kiegyensúlyozottabb a svájci születésű pilóta, és úgy gondolja elérkezett az idő első győzelméhez. Szép lenne, ha éppen ezen a pályán mutathatná meg a benne rejlő tehetséget, mert van benne, efelől semmi kétség. De amíg egy olyan csapattársa van, aki a világbajnokság megnyerésére is esélyes, kétszer olyan nehéz dolga van. A hétvégi futam előtti nyilatkozatában a Lotus pilótája beszélt az előttünk álló versenyről, a most megszületett kisfiáról, és kicsit visszatekintett a 2013-as év eddigi mélységeire és csúcspontjaira.

 

Mi a véleményed a belga pályáról?

Romain Grosjean: Micsoda pálya; egyszerűen fantasztikus! Olyan, mint egy hullámvasút, és plusz bónusz még, hogy az emberek beszélnek franciául, ezért Monaco és Kanada után, mintha megint egy hazai nagydíjamra készülnék. Jó érzéseim vannak. Ha olyan sebességünk lesz, mint amit Budapesten is mutattunk, akkor a normál pálya, a jobb előzési lehetőségek és a szélesebb aszfaltcsík miatt, úgy gondolom, jó dolgok történhetnek velünk.

 

Milyen érzéseid vannak az E21-ről az év felénél?

Romain Grosjean: Az elmúlt néhány versenyen már nagyon jól éreztem magam az autóban és képes voltam jó eredmények elérésére az időmérőn és a versenyen egyaránt. Jó helyen kezdődik meg a szezon második fele, ahol remek lehetőségeink lehetnek egy jó eredmény eléréséhez.

 

Mennyire illik az E21-hez a belga pálya?

Romain Grosjean: Megfelelő pálya lehet számunkra. Valójában a szezon második fele a pályakarakterisztikák tekintetében ideális az E21 számára. Remélhetőleg minden a rendelkezésünkre áll, hogy versenyeket nyerjünk. Már várom a versenyt, mivel ez egy különleges pálya, és itt nyertem meg 2011-ben a GP2-es bajnokságot, ezért jó érzés visszatérni ide.

 

Ha összegezned kellene az első tíz versenyt, mit mondanál?

Romain Grosjean: Ez egy nehéz kérdés, de azt hiszem, azt kellene mondanom, hogy a kulcsszó a lehetőség. Világos, hogy volt néhány rossz hétvégénk talán az eredmény nem mindig az volt, amit a csapat érdemelt volna, de a lehetőség a legjobb helyek elérésére mindig megvolt.

 

Számodra mi az idei év legszebb pillanata?

Romain Grosjean: Kérdezz könnyebbet! Még nem sok ember tudja, de nem sokkal a magyar verseny után megszületett a kisfiam Sacha, ezért jelenleg egy nagyon büszke apuka vagyok! A pályán? Nos, a budapesti előzésem, amikor elmentem Felipe Massa mellett, az volt, amire azt gondoltam talán az eddigi karrierem legszebb előzése, de természetesen a büntetés miatt, már nem ugyanolyan. A németországi dobogós helyezés lenne a másik választásom, nem csak azért, mert jó eredményt ért el a csapat, hanem azért is, mert egészen a verseny végéig harcoltunk a győzelemért, ami jó érzéssel tölt el.

 

És a rossz emlékek?

Romain Grosjean: Monaco nem volt a legjobb hétvége számomra, nem is titkolom. A sebesség megvolt, de valamilyen okból kifolyólag egyszerűen nem tudtam összerakni a dolgokat, pedig erős eredményt érhettem volna el. Még mindig tartozom a szerelőknek egy itallal, az ott végzett munkájukért; remélhetőleg egy győztesnek járó pezsgővel szolgálhatok nekik még valamikor idén…

 

Milyen érzésekkel várod a szezon második felét?

Romain Grosjean: Jó érzésekkel. Bebizonyítottuk Németországban és Magyarországon is, hogy tudunk az első helyekért harcolni és azt hiszem, ha ugyanilyen mértékben tudunk javulni, akkor a fennmaradó kilenc versenyen nagyon jók lehetünk. Egyre magabiztosabbnak érzem magam az autóban és ezek biztató jelek. Az elmúlt néhány futamon mutatott teljesítményünk után őszintén hiszem, hogy az első győzelmem már közel van.

Sophie