Romain Grosjean – Tökéletes csapatmunka volt

grosjean lotus

 

Romain Grosjean a Lotus francia pilótája az Amerikai Nagydíjon kisebbfajta csodát ért el azzal, hogy legalább Mark Webbert meg tudta előzni. Mondhatjuk, hogy szerencse volt, hiszen a rajtnál egyértelműen a belső sorból indulók voltak hátrányban, így könnyedén leelőzte Webbert, de Grosjean a verseny végén kiváló vezetéssel maga mögött tudta tartani a láthatóan gyorsabb Red Bullt. Szép versenye volt a fiatal franciának és ki tudja, amilyen formában van lehet, hogy ő nyeri meg az évad utolsó versenyét?

Micsoda verseny! Gondoltál erre szombat este?

Romain Grosjean: Nehéz verseny volt és fantasztikus az eredmény; sokkal jobb, mint amire előzetesen számítottunk. Úgy véltük magányos versenyem lesz, és a harmadik helyen érek célba. Talán eddigi pályafutásom legjobb eredményét értem el azzal, hogy sikerült Markot magam mögött tartani. Jó érzés, hogy legalább az egyik bikát sikerült megszelídítenünk itt Texasban, annak ellenére, hogy egyértelműen nekik volt a legerősebb csomagjuk ezen a hétvégén. Azt hiszem, Texas szerencsét hoz nekem; tavaly itt tudtam meg, hogy a feleségem terhes, idén pedig eddigi Forma-1-es pályafutásom legjobb eredményét értem el. Már alig várom, hogy lássam, mi történik a jövő évben!

Mesélj egy kicsit a versenyedről.

RG: Tudtuk, hogy a rajt lesz a kulcs. Eléjük kell kerülni és utána azonos taktikát választani, mint a Red Bullé. Így verhettük csak meg őket, ezért az első kanyarban eléjük kellett kerülnöm, ez elengedhetetlenül fontos volt. Amikor megelőztem Markot tudtam, hogy innentől nem hibázhatok és az autó fantasztikus volt az elejétől a verseny végéig. A lágyabb keverékeken nagyon jó volt a sebességünk, annyira azért nem, mint Seb-nek, de Markéhoz nagyon hasonló, ezért csak akkor álltunk ki kereket cserélni, amikor kiléptünk az optimális tartományból, hogy ne előzhessen vissza. A kemény keveréken egyértelműen gyorsabbak voltak, de sikerült Mark előtt maradnom. Kicsit aggódtam a forgalom miatt, mert Japánban e miatt veszítettem el a második helyet, de ezúttal szerencsések voltunk.

Mi a titok?

RG: Az egész csapat a versenyhelyszíneken és Estone-ban is csodálatos munkát végez. Mindennap látom, milyen keményen dolgoznak, hogy az élen maradhassunk és ha megnézed a legközelebbi riválisunkat a Mercedest, láthatod, hogy Lewis 20 másodperccel végzett mögöttünk – szóval nyilvánvaló, hogy jelenleg mi vagyunk a legjobb csapat a Red Bull után. Lenyűgöző a srácok lelkesedése – nem tudok mit mondani. Minden egyes nap, pár óra alvás után reggel korán már benn vannak a fiúk a gyárban vagy itt kinn a pályán és így is boldogon dolgoznak, hogy minél jobb hétvégénk lehessen. Mi pilóták mindig jobb autót akarunk és ők mindig megpróbálják ezt megadni nekünk. Nagyon büszkék lehetünk arra, amit elértünk. Jó volt az autó, a kerékcsere is gyors volt és a taktika is kitűnően működött; tökéletes csapatmunka volt.

 

 Sophie