Rosberg: különleges ez a győzelem

rosberg

A Mercedes csapat Nico Rosberggel idén a második győzelmüket ünnepelhették egy nagyon kaotikus versenyen. A német pilóta jól használta ki ellenfelei balszerencséjét, és az utolsó körökben sikeresen maga mögött tartotta Mark Webbert; így élete harmadik futamgyőzelmét szerezte meg Silverstone-ban. Csapattársa az élről induló Lewis Hamilton már nem volt ilyen szerencsés, neki állt a zászló, egészen a kilencedik körig, ahol egy váratlan defekt végett vetett győzelmi esélyeinek. A váratlan kerékcsere után az utolsó helyről sikerült előre verekednie magát egészen a negyedik helyig. Remek teljesítmény ez, de Hamilton kicsit csalódottan nyilatkozott; hazai versenyén nyerni szeretett volna. A Mercedes szurkolók számára viszont igazán jó hír, hogy úgy látszik az év eleji rossz gumikezelés már a múlté, és ha a csapat így folytatja, komoly kihívója lehet a Red Bullnak. Már most a második helyen állnak a csapatok versenyében.

 

Nico Rosberg:

 

„Nagyszerű pillanat ez számomra és a csapat számára is, hiszen a motorsportok hazájában, Silverstone-ban sikerült nyernünk. Olyan remek időszaka van az Ezüst Nyílnak, és nagyon büszke vagyok rá, hogy részese lehetek ennek. Ez a győzelem minden egyes embernek szól, aki részt vett az autónk építésében. Sajnálom ami Lewis-zal történt, és nekem is akadt gondom a gumival, de szerencsém volt a biztonsági autóval. Nagyon különleges a mai győzelem, mert a csapatnak dolgozók és családjaik előtt sikerült ezt a teljesítmény elérni, hiszen a gyárunk mindössze 10 percre van a pályától. A verseny rendkívül izgalmas volt. Nagyon óvatosan kellett bánni a gumikkal, szóltak nekem, hogy kerüljem el a rázóköveket. A végén nehéz volt Markot magam mögött tartani, de képes voltam a pozíciómat megőrizni, és megszerezni a győzelmet. Most örömmel várhatjuk a következő hazai versenyünket a Nürburgringen, ezen a hétvégén.”

 

 

Lewis Hamilton:

 

„Természetesen csalódott vagyok a mai verseny eredményével, mivel szerettem volna győzni a brit szurkolók előtt itt, Silverstone-ban. A verseny jól indult számunkra; kényelmesen éreztem magam elől és kontrollálni tudtam a tempómat. Szégyen, ami a gumikkal történt, és onnantól kezdve már csak annyit tehettem, hogy beleadok mindent, és igyekszem minél előrébb végezni. Sok jó előzési manővert hajtottam végre, és ha van még egy kör, talán Fernandót is megfoghattam volna, és felállhattam volna a dobogóra. Mindent összevetve, a negyedik hely nagyon jó, főleg hogy a tizedik körben az utolsó helyen álltunk, és innen jöttünk előre. Jó eredmény ez a csapatnak, és nagyon gratulálok Nicónak, aki kikerülte a trükkös helyzeteket, és megszerezte a győzelmet nekünk. Ezzel sikerült a második helyre feljönnünk a konstruktőri világbajnokságban, ami szép jutalom mindenkinek a gyárban.”

 

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke:

 

„Nagyon különleges érzés itt Silverstone-ban nyerni és főleg egy ilyen drámai délután végén. Nico ma nem tudott hibázni: rendkívül jól vezetett, vigyázott a gumikra, amikor szükséges volt, és a tökéletes pozícióban volt ahhoz, hogy kihasználja mások problémáját. A második biztonsági autós fázis után a helyzet nagyon szoros volt, de Nico megmutatta, hogy megvan a sebesessége és a higgadtsága, hogy győzelemre váltsa a mai napot. Ez a második győzelme három verseny alatt, és nagyon megérdemelte. Lewis, pedig szintén megmutatta mit tud. Csodálatosan vezetett az élen, és lassan növelte az előnyét, amikor elszenvedte a defektet. Ezzel az utolsó helyre került, és végül innen sikerült negyedikként célba érnie – nagyon gyors köröket tudott autózni egy sérült autóval. Biztos vagyok benne, hogy az autó ma mutatott sebességéből erőt tud meríteni a szezon hátralevő részére. De az igazi dicséret ma a csapatot illeti. Éjjel-nappal dolgoztunk ebben az évben, hogy fejlesszük az autót, megoldjuk a gumikezelés kérdését és olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy harcolhassunk az ellenfeleinkkel. Ma újabb nagy lépést tettünk a jó irányba, és talán már jó úton haladunk. Külön öröm, hogy ezt pont itt Silverstone-ban, a kollégáink, családunk és barátaink előtt értük el. Az egész csapatnak gratulálok.”

 

Toto Wolff, a Mercedes vezérigazgatója:

 

„Micsoda remek nap ez a csapat számára. A srácok Brackley-ban és Brixworth-ben nagyon keményen dolgoztak az elmúlt hetekben és hónapokban, hogy ilyen teljesítményt érhessünk el. Ráadásul végig támogattak minket és elkötelezettek voltak irántunk a stuttgarti központban is. Ma sikerült hozni azt a potenciált, amit eddig időmérőn mutattunk. Mindkét autó végig jó tempót diktált a versenyen, és bár Lewisnak balszerencséje volt, azért legalább Nico szerencsés volt az utolsó biztonsági autós fázis alatt, ami lehetővé tette, hogy Nico sérült abroncsait kicseréljük büntetés nélkül. Nico csodásan vezetett és Lewis tele volt harci kedvvel és eltökéltséggel, hogy a mezőny végéről egészen a dobogó széléig felküzdhesse magát. Összességében ez a győzelem azokat illeti, akik olyan keményen dolgoztak a gyárainkban, hogy végre a mezőny elejére kerülhessünk. Egy normális versenyen, egy ilyen kihívást jelentő pályán végig jók voltunk az időmérőn és a verseny során is, ami talán a legjobb hír. Ezért köszönet Stuttgartnak, Brixwort-nek és Brackley-nek. Most tovább kell dolgoznunk, mert még sok mindent szeretnénk elérni az idei évben.”

Sophie