Rövid kérdezz-felelek Fernando Alonsóval

alonso
A Ferrari kétszeres világbajnoka eddig kétszer nyert idén: Kínában és Spanyolországban, és második lett az évadnyitó ausztrál futamon, viszont három rossz hétvégét is maga mögött tudhat. Eddig a szezon nagyon felemás, nincs meg a tavalyi megbízhatóság, de a tavalyi lassú autó is a múlté már. A formula1.com erről a kettősségről kérdezte a spanyol pilótát és Felipe Massáról is elhangzott egy-két dolog.

 

Mennyire fontos, hogy a pontokat szerez itt Kanadában azután, hogy volt három nehéz versenyed a hatból?

Fernando Alonso: Miután kijavítottuk a Bahreinben felmerült problémát már bizakodóak voltunk, hogy egyenletesebb teljesítményt fogunk elérni, ezért csalódottak voltunk, hogy nem tudtunk sok pontot gyűjteni Monacóban. Így most négy vagy öt olyan versenyre van szükségünk, ahol a dobogón végzünk, vagy legalább annak a közelében, hogy az elvesztett pontokból valamennyit visszahozzunk, mert jelenleg nem vagyunk kiegyensúlyozottak a teljesítmény tekintetében. De természetesen ez olyan dolog, amire nincs rálátásunk, mivel minden verseny egyedi. Most is egy olyan pálya következik, ami nagyon trükkös a változó időjárási feltételeknek köszönhetően, főleg akkor, ha esik. Ha megnézed a monacói időmérőt, amikor elkezdett esni, láthatod például, hogy Paul di Resta kiesett, pedig egész hétvégén gyors volt. Összefoglalva, ha nem vagy a pályán, amikor jobbak a körülmények, vagy sárga zászlót kapsz, vagy hibát vétesz, már ki is estél. Ezért maximálisan arra koncentrálunk, hogy jól szerepeljünk itt, Silverstone-ban, Németországban és Magyarországon is. Ezért minden csütörtöki napunk ugyanúgy fog kinézni; azt fogjuk mondani, hogy több pontra van szükségünk.

 

Mondanál nekünk pár szót a csapatársadról Felipe Massáról?

FA: Felipe egy nagyon tehetséges versenyző, amit számos alkalommal megmutatott már. Nyolc éve van a Ferrarinál, ami már önmagában egy bizonyos tehetségre utal. Nagyon elkötelezett csapatjátékos, nem csak a vasárnapi versenyekre gondolok, hanem arra, hogy az egész szezon alatt dolgozik a mérnökökkel a gyárban. Ebben az évben újra nagyon versenyképes, nem úgy, mint az elmúlt két-három évben, ami nehéz volt számára a gumik és az autó vezethetősége miatt. Most, hogy versenyképesebb autónk van, amit könnyebb vezetni, újra jó formában van. Mindkettőnknek keményen kell dolgoznia a csapattal, és pontokat kell szereznünk a csapat és az egyéni bajnoksághoz is.

 

Kívülről úgy tűnik, hogy a Kanadai Nagydíj nem tartozik a kedvenceid közé. Van ennek valami különleges oka?

FA: Így visszatekintve igaz, hogy nem nekünk van a legjobb eredményünk itt, de néhányszor elég furcsák voltak a körülmények. Nem gondolom, hogy valami különleges oka lenne ennek, egyszerűen csak trükkös a pálya és az egész hétvége során változnak a feltételek. Elég csak a szelet megnézni, ami folyton irányt változtat, ennek eredményeképpen körről körre máshol kell fékezni. Montrealban nincs hely hibázni elég, ha a pálya melletti falakra gondolsz. Remélhetőleg idén jobban fogunk teljesíteni.

 Sophie