Schumacher – Most már tudják az emberek, mennyire jó Rosberg

schumacher

Michael Schumacher szemében is felértékelődött Nico Rosberg győzelmei után a Mercedes-csapat, de a legfiatalabb ezüstnyíl sikerei ellenére sem bánja, hogy visszavonult.

Évekig oroszlánként harcolt Schumacher a Mercedesnél, hogy második pályafutása során legalább a dobogóra kerüljön. Egyetlen alkalommal sikerült ez a világbajnoknak – Valenciában 2012-ben. A karrierje vége után azonban hirtelen mindkét ezüstnyíl potenciális futamgyőztes-esélyes lett. Mind Rosberg, mind Hamilton 2013-ban az első rajtsor állandó vendégei közé számítanak, a német már két alkalommal is győzött, Hamilton pedig legutóbb a Magyar Nagydíjon.

Schumacher is kifejezte döbbenetét – az Eurosportnak adott interjújában – az ex-csapata javulása iránt. „Tekintetbe véve, hogy az elmúlt évben hol végeztünk, meglepetés, ahol most tart a csapat. Nem számoltam ekkora javulással, de nagyon örülök neki.”

A kétszeres családapa Schumacher elmondta, hogy a látványos javulás ellenére sem játszott el a gondolattal, hogy esetleg még egy alkalommal visszatér a száguldó cirkuszba. „Őszintén szólva már nem érzek magamban elég erőt, motivációt és pszichikai kapacitást.”

Végső erőforrás

Schumacher azon a véleményen van, hogy a Forma-1-es pilótákra eső terhelést sokan alulértékelik és rámutatott arra, hogy a versenyek maguk egy GP-versenyző feladatainak csak egy kis részét reprezentálják. „Nem szabad elfelejteni, hogy ebben a sportban nemcsak 20 futamról van szó, hiszen az egész szezon alatt otthon is nagyon keményen kell együtt dolgozni a csapattal – állandóan készenlétben kell lenni.”

Mindez nagyon sok energiát igényel, ami Schumacher nyilatkozata alapján már 2006-ban is szerepet játszott abban, hogy a sisakját a szögre akasztotta. Végül 3 évre visszatért feltöltődve, de a 3. év végére energia hiányában, úgy gondolja, hogy már nem tudott azon a szinten versenyezni, amelyen szeretett volna.

Csak a vb-cím elégítette volna ki Schumachert

A visszatérés vegyesen sikerült a 44 éves németnek. Egyrészt büszke arra, hogy még egyszer bebizonyíthatta, hogy versenyképes, másrészt a Rosberg elleni vereségek nem tűntek el nyomtalanul. „Az emberek most már valószínűleg kicsit jobban megértik, hogy mennyire jó Rosberg.” Schumacher azon a véleményen van, hogy a wiesbadenit sokáig alulbecsülték, csak kevesen bíztak benne.

A német jól együtt tud élni azzal, hogy az idei Mercedes-győzelmeket csak a tévé előtti kanapéról élvezheti, terve a Mercedesszel véleménye szerint idén sem lett volna kivitelezhető. „Nem lett volna elég számomra néhány versenyt megnyerni.” – mondta. „A küldetés célja a világbajnoki cím volt. Ez volt a célom, és habár ez az év a Mercedesnek kiváló, abban kételkedem, hogy már ebben a szezonban vb-esélyesek lennének. A jövőben biztosan – de ez már egy másik történet.”

Selyem Erika