Sebastian Vettel: A győzelemért fogok versenyezni Indiában

vettel2

 

Egy ideig úgy tűnt Sebastian Vettel Japánban legyőzhető, de a Red Bull világbajnoka végigjátszotta a hosszú játékot és a záró szakaszban egy újabb meggyőző győzelmet aratott. Ez azt jelenti, hogy a soron következő India Nagydíjon elég az ötödik helyen végezni ahhoz, hogy egymás után negyedik alkalommal is megkoronázzák. Vettel célja, persze sokkal előrébb végezni az ötödiknél…

 

Sebastian, ismét megcsináltad: zsinórban az ötödik győzelmed és kilencedik a szezonban. Milyen érzés?

Sebastian Vettel: Fantasztikus érzés. Ez egy hihetetlen verseny volt egy hihetetlenül rossz rajttal ( nevet ). De megráztuk magunkat – megvolt az a lehetőségünk, hogy tovább maradunk ki, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy abban a pillanatban időt vesztünk. Határozottan értettük, hogy a verseny 53 körös és csak az lesz sikeres, aki a mozgósítja találékonyságát. Számunkra ez a koncepció ma tökéletes működött. Drámaian pattantunk vissza a verseny utolsó szakaszában, és ehhez kellett az első két szakasz, amikor tovább maradtunk kint a többieknél. A jó dolgok azokkal történnek, akik tudnak várni – és kényeztetik a gumikat!

Valójában lassan kezdted a versenyt…

Sebastian Vettel: Igen, igaz. Általában nagy a pálya tapadása, de hirtelen a rajt méterein szinte alig volt tapadásunk – és ez nagyon meglepett. A kerekek blokkoltak és az sem segítette, hogy kicsit túl agresszív voltam. Egy pillanatig átfutott az agyamon, hogy valószínűleg a többiek rajtja is rossz volt, de kiderült, hogy ez csak vágyálom, miután balról és jobbról is megérkeztek mellém és hirtelen szendvicsbe kerültem, az első szárnyam kisebb sérülést szenvedett, miután hozzáért Lewishoz, aki defektet szenvedett. Hála Istennek, semmi komolyabb sem történt és folytathattam a versenyem.

A mai verseny elsősorban a taktikáról szólt? A győzelem hab volt a tortán, de az elsődleges cél a lehető legtöbb pont bezsebelése volt?

Sebastian Vettel: Valószínűleg. De még reagálnod kell az autóban, és ha ez a visszajelzés – különösen tekintettel van a gumikra – jelenti a különbséget a végén. Nem úgy kezded, hogy ’ Azt mondom, hogy tovább maradok kint”. Ez olyasvalami, ami menet közben találsz ki. Természetesen minden körben megpróbáltunk támadni, mert nem szerettünk volna lemaradni. Amennyiben ez egy taktikai verseny volt, ahogy mondtad – de minden verseny taktika. A kommunikáció ma tökéletes működött.

 

A verseny egészét nézve nem volt rózsás a győzelem. Mikor döbbentél rá arra, hogy az első hely elérhető ma?

Sebastian Vettel: Nagyon sokat tanultunk az utóbbi versenyeken, ahogy azt is, hogy nem feltétlenül hátrány, ha lassan játszol és megpróbálsz a többieknél pár körrel tovább kint maradni – hogy a végén nyomd, amikor a többiek már kimerítették a tartalékaikat.

A következő verseny Indiában lesz. Megpróbálsz győzni vagy stratégiai versenyt futsz majd a pontokért?

Sebastian Vettel: Győzelmi gondolatokkal fogok versenyezni.

Tény, hogy mindössze egy ötödik helyre van szükséged a bajnoki címhez. Könnyű feladat …
Sebastian Vettel: Miért van az, hogy az emberek mindig alábecsülik a versenyeket? Semmi sem könnyű – még egy ötödik hely sem – és semmi sem jön ingyen. Mindig hatalmas munka van benne. És soha nem volt a mi stílusunk azt mondani :” Koncentráljunk az ötödik helyre.” Mindig támadunk, ahogy csak tudunk – ez benne van a csapat DNS-ben.

Deme Andrea

forrás: formula1.com

One thought on “Sebastian Vettel: A győzelemért fogok versenyezni Indiában

Comments are closed.