Sebastian Vettel a szezonról, a címről és az érzéseiről

seb

A vasárnapi Indiai Nagydíjon a Red Bull pilótája, Sebastian Vettel sorozatban negyedszer lett a Forma-1 világbajnoka. Rajta kívül mindössze két pilótának sikerült egymás után négy vb címet szereznie: Juan-Manuel Fangiónak és Michael Schumachernek. Rajtuk kívül még Alan Prostnak van ugyanennyi vb elsőbbsége. A futam Vettel szemszögéből nem volt túlságosan bonyolult, bár a lágy gumik kopása miatt nagyon korán, már a második körben kijött kereket cserélni, így forgalomba került, de akkora sebességfölénye volt a Red Bullnak, hogy könnyedén visszaelőzte a többieket. A leintés után parádés ünneplésnek lehettek szemtanúi a nézők. A levezető kör után a pilótának kötelessége a boxutcába hajtani, de mivel Vettel ezt megsértette, akár ki is zárhatták volna a versenyből. A versenybírák végül szemet hunytak az eset fölött és Vettelt nem büntették meg, csak a csapatot, mivel nem tájékoztatták megfelelően versenyzőjüket. A büntetés 25 000 euró, de valószínűleg ez senkinek sem okoz lelki törést a Red Bullnál. Sebastian Vettel bajnokhoz méltó mini beszédet intézett csapatához és rajongóihoz a futam után:

„Először is szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, akik kilátogattak ide. Hihetetlen fogadtatásban volt részünk és nagyon sajnálom, hogy jövőre nem jöhetünk vissza Indiába. Nem jutok szóhoz. Átszeltem a célvonalat és olyan üresnek éreztem magam. Sokat gondolkodtam arról, mit is kéne mondanom. Olyan pillanatok egyike ez, amikor annyi mindent akarsz mondani, de képtelen vagy rá.

Annyira elképesztő ez a szezon. Azt hiszem a csapat, és a csapatszellem nagyon erős bennünk; ezt már mondtam a rádióban – nagyon sok energiát kapok tőlük. Megtiszteltetés volt kiugrani az autóból és a fiúkhoz, lányokhoz szaladni, odaadni nekik mindenem, amim van. Az autó fantasztikus volt. Nem gondoltam a ‘fánkokra’ a verseny előtt – csak megtörtént. A mérnököm tájékoztatott a szokásos teendőkről, de én azt mondtam: ‘ezúttal másképp lesz’. Olyan sokan voltak a lelátókon, egyszerűen meg kellett tennem. Meg akarom köszönni a csapatnak és mindenkinek, akik mögöttem álltak.

Nem volt egy könnyű év, még ha kívülről sokan azt is gondolják, hogy végig a kezünkben volt a siker, én úgy gondolom nehéz volt. Személy szerint nekem kemény szezonom volt, sokszor kifütyültek, még akkor is, amikor nem tettünk semmi rosszat. Túl kellett lépni ezen és a pályán akartam megfelelően válaszolni nekik. Végül sikerült is, ami nagy büszkeséggel tölt el. Leírhatatlan érzés olyan emberekhez csatlakozni, mint Prost, Fangio és Michael. Azt hiszem ez eddigi életem egyik legszebb napja. Olyan sok ember van, akiknek köszönetet kell mondanom; mindig próbáltam figyelni és tanulni. Hihetetlen érzés a világ legjobb pilótái ellen versenyezni.”

Sophie