Vettel: Jobb pilótává váltam Mark mellett

vettelwebber

Sebastian Vettel a Red Bullal sorozatban a kilencedik versenyét is megnyerte a vasárnapi Brazil Nagydíjon, ezzel a nyári szünetet követő futamokon ő az egyetlen aki győzni tudott. Ezzel beállított számos rekordot, de ezt a sajtótájékoztatón nem tartotta annyira fontosnak. Sokkal inkább az a lényeges a négyszeres világbajnok szerint, hogy a csapata kiváló és ennyi siker után is ugyanúgy harcolnak, mint a kezdetekkor.

„Nem szeretném számba venni a rekordokat, amiket elértünk ma; nem fair, mert egészen más volt a helyzet, amikor Ascari versenyzett. Az autók sokkal gyakrabban hibásodtak meg akkoriban és a csapatok kevésbé voltak versenyképesek, ezért egy másfajta rekordot értünk el. Az egész csapat imád munkába jönni és beleadni mindent, amit csak tud. Remek a csapatszellem és bizonyos értelemben szomorú, hogy véget ért az év, de ez már csak így szokott lenni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon várta a szünetet, hogy feltöltődhessen és persze a következő évet is várjuk már.”

A brazil verseny izgalmasan indult, hiszen a rajtnál Vettel elvesztette vezető helyét, de akkora volt a Red Bull tempója, hogy hamar vissza tudta előzni Rosberget. Ezután csak a Hamilton-Bottas baleset okozott Vettelnek egy kis problémát: túl korán jött ki a boxba, mert attól félt a Red Bull, hogy behívják a biztonsági autót. Ezért egyből kihívták a német pilótát, pedig az abroncsok még a boxban voltak. Ezzel legalább 10 másodpercet vesztett, de végül ez sem tudta megakadályozni, hogy pályafutása 39. futamgyőzelmét megszerezze.

„A rajtom nem volt túl jó, de aztán vissza tudtam előzni Rosberget. Nem volt egyszerű követni hogyan is alakulnak a dolgok a futam során. Nagyon hírtelen kellett másodszor kiállni kereket cserélni és várni kellett az abroncsokra. De sikerült visszaszereznünk az előnyünket.”

Sebastian Vettel mögött csapattársa Mark Webber lett a második, akinek ez volt az utolsó forma-1-es nagydíja. A 26 éves német pilóta a maga módján búcsúzott el az ausztrál versenyzőtől és elárulta nélküle nem lenne ilyen jó pilóta:

„Ma volt Mark utolsó versenye. Nem voltunk a legjobb barátok, de ettől függetlenül mindig tiszteltük egymást és bármi történt is a pályán kívül az nem befolyásolta a versenyeinket és mindketten jobb eredményre sarkalltuk a másikat. Nagyon sokat tanultam Marktól. Jobb versenyzővé váltam általa, ezért is tekintem az egyik legjobb pilótának a rajtrácson.”

Sophie