Vettel nyerte a taktikai csatát Japánban

seb

Sebastian Vettel győzelmével zárult a 2013-as Japán Nagydíj, miután a rajtnál visszaesett, majd zseniális taktikával magához ragadta a vezetést és ki sem engedte a kezei közül. Csapattársa, Mark Webber nagy csatában megelőzte Romain Grosjeant, és a második helyen végzett a francia előtt.

A negyedik helyről induló Romain Grosjean zseniális rajtot vett és rögtön az élre állt a francia pilóta! Lewis Hamilton a rajtot követően jobb hátsó defektet kapott, Sebastian Vettel első vezető szárnyának bal része sértette meg Hamilton gumiját, majd a 9. körben ki kellett állnia. Giedo van der Garde és Jules Bianchi már a rajtnál feladta az 53 körös futamot, mivel a mezőny végén összeütköztek.

Grosjean remek tempót diktálva a futam első felében maga mögött tudta tartani mindkét Red Bullt, könnyedén tudtak elszakadni a mezőnytől, és kényelmes előnyt sikerült kiautózniuk Rosbergékhez képest.

Az első kerékcseréket köbvetően Hülkenbergnek ismét sikerült a bravúr, megelőzte mindkét Ferrarit, majd Ricciardo után eredet, aki kemény keveréken rajtolt, és sokkal hosszabb etapot teljesített a többieknél, de sokáig feltartotta a gyorsabb autókat. Hülkenbergnek sikerült megelőznie, de az élmezőny már lőtávolságon kívül volt, hisz közel fél perces előnyük volt a Sauber pilótájával szemben.

A 26. körben Webber másodjára is kiállt kereket cserélni. Megpróbálták így legyűrni Grosjeant, Webbernek ez három kiállásos taktikát jelentett, míg Vettel és Grosjean maradt a két kiállás mellett.

29. kör-ben  a Red Bull meglengette a vörös posztót, Sebet ráküldték az élen álló Grosjean-ra. Nyomás alá akarták helyezni, ami által a gumijait is jobban fogyasztaná a francia.

Ezután a Lotusnál azonnal kihívták Grosjean-t, Vettel viszont kint maradt, 8 körrel később jött ki, a gumijai frissebbek, most már el kell kapnia Grosjean-t, erre buzdította Rocky is, Vettel versenymérnöke.

Sebastian Vettel már az első körben utolérte és  meg is előzte 41.körben. Webber is kijött utolsó kerécseréjére, üígy Vettel az élre állt, amit meg is tartott a leintésig.

A Lotus már csak a második helyben reménykedhetett, de azt is elvesztette, miután Mark Webber is megelőzte a franciát.

Vettel 35. sikerét aratta a Formula-1-ben, Belgium óta veretlen a német, aki még nem mondhatja magát négyszeres bajnoknak, hiszen Alonso az első nyolcban zárt!

A következő futamon elég számára egy 5. hely és négyszeres bajnokként ünnepelhet.

Deme Andrea