Vettel sikerszériája Hornert is meglepte

horner

 

Christian Horner, Red Bull csapatfőnök elismerte Sebastian Vettel zsinórbeli ötödik győzelme felülmúlta az elképzeléseit. Horner még a Japán Nagydíjat követően nyilatkozott.

„ Sebastian minden versenyt megnyert a nyári szünet óta, ami rendkívüli teljesítmény. Még négy verseny van hátra. A célunk, hogy folytassuk ezt a lendületet a hátra levő négy versenyen is. Nem hiszem, hogy bármelyikünk is gondolt volna arra, hogy olyan sikereket ér el, amiket elért. Jelenleg a legfelsőbb szinteken vezet.”

„ Szerzett egy kisebb sérülést a Hamiltonnal való találkozás során, ami 20 ponttal csökkentette az első szárny leszorító erejét. Sikerült alkalmazkodnia. Fej játékot játszott. Nézett és várt az első etapban. Megóvta a gumijait. Nagyon,nagyon okosan kezelte a versenyt. Úgy kezdtük a versenyt, hogy megcsináljuk két kiállással és bíztunk abban, hogy tiszta lesz a levegő. Az első kiállás diktált mindent, ahol Mark nyomás alá helyezte Grosjean-t … ennél a pontnál mindkettejük gumijai nagyon koptak, de túl korai lett volna, hogy  két kiállást kivitelezhessük.

Sebastian öt körrel többet ment, mint ahogy azt vártuk. Saját magának hozta létre a lehetőséget, azzal hogy többet hozott ki a gumikból. És persze, amikor megvolt a lehetősége arra, hogy megelőzze Grosjean-t, megtette.”

Vettel kettő, míg Webber három kiállással ment, amely szintén talánnyal szolgált a Lotusnak.

„ Stratégiailag egy kisebb sakk játszma zajlott. Gyakorlatilag szétszedtük az autóinkat, aztán vártuk, hogy mit tesz a Lotus, melyiket próbálja meg követni.”

Horner azt is elmondta, hogy Sebastian használta a DRS-t, amikor elhaladt Grosjean mellett a 41. körben, Webbernek azonban gondjai voltak a rendszerrel, amely értékes időbe került a verseny végén, amikor a gyorsabb abroncsokon volt.

„ Sebnek volt DRS-e, amikor megelőzte Grosjean-t. Volt egy kör, amikor Mark túl korán nyomta meg a gombot, ezért a fedél nem nyílt ki, így nem élvezhette az előnyét sem.”

Vettel koronázása már csak idő kérdése, Horner nevetésben tört ki, amikor arról kérdezték csalódott-e, mert még nem szerezték meg a címet Suzukában.

„ Mennyire lehetünk csalódottak, amikor 1-2-ben fejezzük a valaha látott legjobb stratégia versenyt? „- mosolygott. „ Azért jöttünk ide, hogy megpróbáljunk győzni és vigyázzunk magunkra a bajnokságot illetően. Indiába is úgy megyünk, ahogy ide is érkeztünk és ha több pontot szerzünk a többieknél, akkor megnyerjük a bajnokságot.”

Deme Andrea