Vettel zsinórban negyedik győzelmét aratta, interjú

vettel

Sebastian Vettel zsinórbeli negyedik győzelmét aratta vasárnap Koreában, de nem volt olyan könnyű, ahogy látszott. A Red Bull pilótájának a pezsgő megízlelése előtt túl kellett élnie két újraindítást és egy rosszul szemcsésedő jobb első gumit…

 

Sebastian, nyolcadik győzelmed a szezonban – és micsoda győzelem…
Sebastian Vettel: Igen, ez egy fantasztikus verseny volt egy fantasztikus autóval. Minden a helyén volt : a stratégia, a boksz kiállások – minden! Odáig mennék, hogy azt mondom egy lépéssel a többiek előtt voltunk a sebességet illetően. A Lotusok kicsivel jobban bántak a gumikkal – de mi nyertünk.

 

Volt egyáltalán olyan pillanat a verseny alatt, amikor kételkedtél a győzelemben?

Sebastian Vettel:  Lehet, hogy nem úgy nézett ki, de igen, volt. Jó rálátásom volt az első gumikra és láttam, hogy a jobb első nem nézett ki túl egészségesen a vége felé – ez az oka annak, hogy nem volt intenzív beszélgetésem a csapattal a verseny ezen szakaszában. A jobb első abroncsok helyzete mindig köröm-rágós itt és még ha az autó jól is működik soha nem lehetsz elég biztos abban, hogy ez ki is tart – ahogy azt láthattuk tavaly is. Ha leállt a szemcsésedés az is csak azért, mert alig maradt gumi – szóval nagyon óvatosnak kell lenned, nem eshetsz túlzásokba. A szemcsésedés abbamaradása jó, de ha nem vigyázol akkor katasztrófához vezethet – tehát sohasem érezheted magad túl kényelmesen, még egy egészséges vezetésnél sem.

 

Mi futott át az agyadon, amikor megláttad a tűzoltóautót a pályán?

Sebastian Vettel: Hogy remélhetőleg semmi komoly sem történt. Aztán láttam Markot az autó mellett – aki szánakozva nézett ki – aztán megkönnyebbültem.

 

Még öt verseny van hátra és 77 pontos előnyöd van Fernando Alonsóval szemben: érik az a pont, amikor elkezdhetsz gondolni a negyedik bajnoki címre?

Sebastian Vettel: Egy dolog biztos, 77 ponttal vezetni jobb, mint a második helyen ülni. Ez az, amit tudunk. De soha nem nézünk túl sokat a jövőbe – ahogy a múltba sem. Az itt és most számít, még öt verseny van még mindig 125 pont szerezhető. Tehát jó érzés – de túl biztonságosnak érezni rossz üzenet lenne. Ami nagyszerű, hogy csapatként dolgozunk – és ezért nagyon várjuk Japánt.

 

Zsinórban négy győzelem négy teljesen más típusú pályán – a Red Bull – Vettel páros legyőzhetetlen?

Sebastian Vettel: Ezek nagy szavak. A munkánkat végezzük  – ez a legjobb módja. Nyilván, az utolsó három-négy verseny kissé egyedi volt a különböző pályákon. De a csapat nevében szólva, kiálltuk a kihívásokat és mindig megtaláltuk a helyes utat az újakra is. Mert soha nem hagyjuk abba a határaink kitolását – még akkor sem, amikor minden tökéletesnek tűnik és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk – talán ez az egyetlen titok.

 

 

Japán az a pálya, ahol mindig jól szerepelsz és négy egymást követő győzelmet szereztél. A győzelem Suzukában elkerülhetetlen?

 

Sebastian Vettel: Nincs elkerülhetetlen győzelem! Persze, van valamilyen elvárás, mert jól szerepeltünk itt a közelmúltban – és mert nagyon imádom Suzukát – de helyénvalónak találnám, ha sikerülne győznöm. De az ottani győzelem előtt el kell végezni a munkát és ebben a pillanatban élvezzük ezt a munkát. Természetesen, mert egy fantasztikus úton vagyunk.

Deme Andrea