Webber életében lezárult egy fejezet. Interjú

webber sing

Milyen érzés ott hagyni a paddockot?

Valamilyen szinten megkönnyebbülés, hogy lezárult egy fejezet. Az F1 volt az utóbbi időben az életem, de itt az ideje az új kihívásoknak, amit már nagyon várok. Nem tervezem, hogy túl hamar visszalátogatok ide, de évente 2-3 alkalommal lehet, hogy beugrok, biztos, hogy teljesen más lesz.

Milyen érzelmeid vannak a versenyzői karriered következő fejezetével kapcsolatban?

Nagyon izgatott vagyok. Az első év természetesen más lesz, más lesz az időbeosztás, másfajta lesz maga a verseny, mások az emberek, de a karrierem ezen pontján ez lesz a tökéletes egyensúly az adrenalin és a kemény munka között, amelyet egy olyan nagyszerű márkával végezhetek, mint a Porsche.

A Forma 1-en kívül nagy szenvedélyed a túrázás és fitness – fogsz még ilyet csinálni?

Nos, a Tasmania Challange volt még 2003-ban, amikor igazán belevágtam a túrázásba és a fitnessbe. Ez azóta is megmaradt, az idei verseny szerdán indul. Idén nem leszek ott, mert kötelezettségeim vannak a csapatommal, de a túrázás a részem, és bízom benne, hogy tovább fog nőni ez az esemény és talán másikat is szervezünk a jövőben.

Mennyire veszed ki a részed az idei versenyből?

Mindig is szeretek lépést tartani, hogy az év folyamán hogy haladnak a fejlesztések, és átbeszéltük a pályákat is a szervezőkkel.  Az útvonal átvezet Észak-nyugat Tasmanián, és fantasztikusan hangzik, nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott. Ez egy gyönyörű része Tasmaniának, és nagyon irigyelem azokat a srácokat, akik végigmennek a versenyen.

Ez a verseny az egyik húzó rendezvénye az alapítványodnak – milyen terveid vannak a jövőben?

Az eddig megrendezett 5 versenyünk során 1,5 millió ausztrál dollárt gyűjtöttünk össze. Az utóbbi néhány évben a Mentsük meg a tasman ördögöt alapítványt valamint a Whitelion nevű gyermekalapítványt támogattuk, és ez az alap mindkét szervezetnek segített a fejlődésben.

Emellett a fiatal új-zélandi versenyző, Mitch Evans mentora is vagy – aki mellékesen indul a Tasmania Challange-n is idén. Mit gondolsz, hogy fog teljesíteni?

A Challange-n vagy a karrierjében? Úgy gondolom, hogy a Challange során jól fogja érezni magát, de figyelmeztettem, hogy elég kemény. Ahhoz, hogy  GP2-ben versenyezzen fittnek kell lennie, szóval jól fog szerepelni. A jövőjével kapcsolatban még várnunk kell, de jól alakulnak a dolgai, és hamarosan az F1 ajtaján fog kopogtatni. A jövő év meglehetősen jó lehet a számára.

Mennyire lesz zsúfolt a versenynaptárad most, és mennyi időd lesz a túrázásra ezután?

Nem tudom, hogy hogy fog alakulni az első év, szóval majd meglátjuk. De rajta tartom a szemem a különböző eseményeken, amin egyelőre nem veszek részt, de biztos, hogy egyszer több időm lesz mindenre. Nagyon várom, hogy ne kelljen rohannom, hogy valamit meg  tudjak csinálni, és hogy több időt tudjak eltölteni azokkal, akikkel szeretek együtt túrázni.

És végül, mit fogsz hiányolni az F1-ből?

Azt, hogy az autókat a világ legjobb pályáin vezethessem és a precizitás magas fokát. De természetesen törekszem arra, hogy ezek egy részét magammal vigyem a Porschehoz.

Püski Annamária