Kimi Räikkönen – Az elérhető legtöbb pontot gyűjtöttük

kimi

 

A finn világbajnok a forma-1-es világbajnokság kilencedik futamán, a Német Nagydíjon mindössze egy másodperccel ért be a futamot megnyerő Sebastian Vettel után. Tőle megszokott módon nem volt túl elégedett; nyerni akart. Ehhez lehet, hogy még egy kör elég is lett volna, de mint tudjuk a motorsportokban a „mi lett volna ha, …” kezdetű mondatokkal nem sokra megy az ember. Kimi a futam után elmondta, hogy a csapat előrelépett az eddigi versenyekhez képest, és a lehető legtöbb pontot gyűjtötték össze, ami a végelszámolásban még hasznos lehet.

 

Mesélj nekünk a versenyedről, Kimi.

Elég jó volt az utolsó etapunk a versenyen, de az autók teljesítménye nagyon hasonló volt ezért nehéz volt előzni. Talán ha van még pár kör, az segített volna, de a verseny csak 60 körös, úgyhogy ennyi idő alatt kell a legjobbnak lenned. Az első kiállásom után egy ideig beragadtam az egyik Mercedes mögé, de amint megelőztem, éreztem, hogy jó az autó. A biztonsági autó után hárman el tudtunk szakadni, de a sebességünk nagyon hasonló volt, így a sorrenden nem tudtunk változtatni. Jó napja volt a csapatnak. Természetesen mindig nyerni akarunk, ami ma nem jött össze, de így is az elérhető legtöbb pontot gyűjtöttük. A melegebb időjárás kedvezett nekünk, ezért reménykedünk, hogy Budapesten még melegebb lesz.

 

Volt problémád a rádióval a verseny során?

Én hallottam a mérnököket, de ők nem hallottak engem. Azt hiszem, csak a pálya egyes részein működött a rádió és sajnos ma fontos lett volna, hogy tudjunk kommunikálni egymással. Nem ezek voltak a legideálisabb körülmények, de azért egész jól megoldottuk.

 

Nyerhettetek volna?

Nyilvánvalóan nem, hiszen nem mi nyertünk.

 

A csapat gondolkodott más stratégián számodra?

Az utolsó előtti etapon még tovább kint maradhattam volna és talán a verseny végéig is elmehettem volna. De mivel rádióproblémám volt, ezért nem tudtuk ezt megvitatni. Talán meg kellett volna kockáztatni, hogy kint maradunk, mert a gumik rendben voltak és a sebességem is meglehetősen jó volt a verseny ezen részén. Természetesen nem tudhatod mi történhetett volna és a verseny vége felé így is harcoltunk Sebbel, a lágy gumikkal. Jó sebességünk volt, és nyilván kaptam egy kis segítséget Romaintől is. Talán normál körülmények között is meg tudtam volna előzni, de mivel elengedett sok időt megspórolt nekem, így megpróbálhattuk elkapni Sebet, a győzelemért.

 

Ez a valaha elért legjobb eredményed Németországban. Jobb szájízzel hagyod el a pályát, mint a korábbi alkalmakkor, vagy csak a győzelem jelentene változást?

Nyílván azért vagyunk itt, mert nyerni szeretnénk. Ma nem sikerült, mert nem voltunk elég gyorsak, de a csapatnak ez egy remek eredmény főleg néhány nehéz verseny után. Vesztettünk pár pontot a mai napon, mivel Seb nyert, de még hosszú az évad. Ha újra és újra a győzelemért tudunk harcolni, akkor előbb-utóbb sikerülhet is.

Sophie